20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăȘtirile zileiAustralia va numi un „consilier special” în ancheta israelienilor asupra atacului ...

Australia va numi un „consilier special” în ancheta israelienilor asupra atacului care a ucis şapte voluntari

„ Guvernul va numi un consilier special cu care am cerut israelienilor să colaboreze, astfel încât să fim consiliaţi cu privire la oportunitatea procesului”, a declarat ministrul de externe Penny Wong într-o conferinţă de presă televizată la Adelaide, potrivit actualitate.org.

„Vrem să avem încredere deplină în transparenţa şi responsabilitatea oricărei investigaţii şi vom continua să lucrăm pentru a realiza acest lucru”.

Armata israeliană a demis vineri doi ofiţeri şi a mustrat în mod oficial comandanţi de rang înalt, după ce o anchetă privind atacul aerian mortal din această săptămână asupra lucrătorilor umanitari, printre care şi australianul Zomi Frankcom, a constatat erori grave şi încălcări ale procedurii.

Wong a descris demiterile ca fiind „primii paşi necesari”, dar a declarat că guvernul a transmis Israelului, într-o scrisoare trimisă în cursul nopţii, că „răspunsurile iniţiale sugerează că gravitatea morţii a şapte lucrători umanitari nu a fost încă apreciată de guvernul israelian”.

„Acest lucru nu poate fi dat la o parte”, a declarat Wong, adăugând că se aşteaptă ca toate dovezile din cadrul investigaţiilor să fie păstrate.

În afară de Frankcom, atacul aerian a ucis cetăţeni britanici şi polonezi, palestinieni şi un cetăţean cu dublă cetăţenie americană şi canadiană. Cei ucişi lucrau pentru organizaţia caritabilă World Central Kitchen.

Premierul Anthony Albanese a declarat săptămâna aceasta că a vorbit cu omologul israelian Benjamin Netanyahu şi i-a transmis îngrijorarea Australiei în legătură cu moartea lui Frankcom.

Netanyahu a calificat decesele drept un „eveniment tragic în care forţele israeliene au rănit neintenţionat necombatanţi din Fâşia Gaza”.

Israelul va permite livrarea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza printr-un nou punct de frontieră

Israelul va permite livrarea temporară de ajutor în Fâşia Gaza, asediată şi ameninţată de foamete, prin portul Ashdod şi punctul de trecere Erez, a anunţat vineri biroul premierului Benjamin Netanyahu, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cabinetul de război a autorizat guvernul „să ia măsuri imediate pentru a creşte ajutorul umanitar” cu scopul de „a evita o criză umanitară” şi „a asigura continuarea luptelor”, a declarat într-un comunicat, la câteva ore după un avertisment al preşedintelui american Joe Biden.

Preşedintele SUA, un susţinător ferm al Israelului până în prezent, a cerut joi într-o discuţie telefonică de aproximativ 30 de minute cu premierul Benjamin Netanyahu o încetare imediată a focului, în urma unui atac israelian asupra unui convoi umanitar al ONG-ului World Central Kitchen, care s-a soldat cu moartea a şapte voluntari.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Tipuri de gletiere: care sunt și cum alegi modelul potrivit?

Ai în plan finisarea suprafețelor cu glet sau placarea pereților și a podelelor cu plăci...
Ultima oră
Pe aceeași temă