12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSănătateCum să îți menții nivelul optim de magneziu

Cum să îți menții nivelul optim de magneziu

Magneziul este unul dintre mineralele foarte populare în toată lumea. Rolul său în organism este mai important decât pare la prima vedere. Acest mineral este implicat în peste 300 de reacții chimice, fiind necesar pentru funcționarea: mușchilor, nervilor, oaselor, inimii și a sistemului imunitar. 

Deficitul de magneziu, cunoscut și sub numele de hipomagneziemie, poate trece de multe ori neobservat, pentru că semnele evidente apar în special atunci când nivelul este unul foarte scăzut.

Pentru a te bucura de numeroasele beneficii ale magneziului pentru sănătate este necesar însă să tratezi deficitul. Îți este la îndemână să faci acest lucru, atât prin dietă și sport, cât și prin medicamente cu magneziu, ușor asimilabile de către organism.

De ce scade nivelul de magneziu 

Majoritatea oamenilor își iau necesarul de magneziu din alimentație și, de aceea, la persoanele sănătoase, cu o dietă echilibrată, carența de magneziu este destul de rară. 

Se poate întâmpla însă ca în cazul anumitor persoane ce suferă de tulburări digestive precum boala celiacă sau diareea cronică, chiar dacă au o dietă echilibrată, să prezinte un risc crescut de deficiență de magneziu. 

Acest mineral se pierde din corpul uman și în urma unor afecțiuni precum: hiperhidroza, diabetul, stresul cronic, malabsorbția sau sindromul oaselor flămânde. Sunt și unele medicamente care scad nivelul de magneziu din sânge, cum sunt cele pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian sau a ulcerului gastric, unele diuretice și antibiotice.

Semne că ai deficiență de magneziu 

Simptomele deficitului de magneziu pot varia, în funcție de gravitate, putând fi atât fizice, cât și mentale:

  • Crampe și spasme musculare;
  • Pierderea poftei de mâncare;
  • Greață;
  • Vărsături;
  • Oboseală;

Iritabilitate;

Dureri de cap;

Aritmie cardiacă;

Senzația de amorțeală și apatie;

  • Stres.

Deficiența prelungită de magneziu poate avea un impact negativ asupra sănătății, crescând riscul de boli cronice: osteoporoză, diabet de tip 2, hipertensiune arterială, boli de inimă. 

Cum poți suplimenta aportul de magneziu

În cazul în care te confrunți cu un nivel scăzut de magneziu, ai la dispoziție mai multe variante pentru a suplimenta aportul acestui mineral în corpul tău:

Mănâncă alimente bogate în magneziu

Alimentele bogate în magneziu sunt: legumele verzi, cerealele integrale, fructele, semințele. Iată ce poți alege pentru mesele tale: nuci, alune, semințe de dovleac, semințe de chia, spanac, fasole neagră sau roșie, avocado, cartof, orez, iaurt, unt de arahide, broccoli, morcov, stafide, pește, piept de pui, vită, banane, mere.

Ia un medicament cu magneziu

Medicamentele cu magneziu sunt o opțiune excelentă și la îndemână, în cazul carențelor acestui mineral în corp. Alege întotdeauna medicamente ușor asimilabile, cum este orotatul de magneziu, pentru a compensa deficiențele de magneziu în dietă și a menține un nivel optim în organism. Recomandăm vizita la un medic sau farmacist în aceste cazuri.

Ai grijă de sănătatea intestinală

Sănătatea generală este influențată de sănătatea intestinelor. Persoanele cu probleme de sănătate intestinală, cum este boala Crohn, pot fi expuse mai mult unei deficiențe de magneziu. Sănătatea intestinală poate fi susținută cu o porție zilnică de alimente fermentate, cum sunt varza murată sau chefirul.

Redu zahărul rafinat

Știai că zahărul îți poate epuiza rezervele de magneziu din corp? Explicația ar fi că acest mineral este utilizat pentru a procesa zahărul în organism. De aceea, pentru a avea un nivel optim de magneziu, dar și pentru sănătatea ta generală, este necesar să reduci consumul de zahăr.

Redu consumul de alcool și cofeină

Alcoolul și cofeina pot afecta absorbția magneziului. De ce? Pentru că un consum excesiv de alcool și cofeină pot provoca eliminarea magneziului din corp prin urină. Este esențial să bei suficientă apă și să limitezi consumul acestora pentru a menține hidratarea și echilibrul mineral din corp.

Stabilește o rutină de exerciții fizice

Studiile au arătat că exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea unui nivel optim de magneziu. Mișcarea stimulează absorbția magneziului în mușchi și utilizarea saeficientă în organism.

Menținerea unui nivel optim de magneziu este esențială pentru sănătatea organismului. Unele afecțiuni medicale și dietele dezechilibrate pot scădea cantitatea acestui mineral din sânge. Dacă te confrunți cu un deficit de magneziu, îl poți corecta printr-o alimentație bogată în legume verzi, nuci, fructe și cereale integrale, dar și prin administrarea de medicamente.

Cele mai citite

Cîțu insistă să-l cheme pe Ciolacu la o dezbatere pe teme economice

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) îl cheamă cu insistență pe premierul Marcel Ciolacu (PSD) la o dezbatere pe teme economice. În prezent, Cîțu este senator...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...
Ultima oră
Pe aceeași temă