15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSocialEvenimentMAE nu recunoaște alegerile organizate de Rusia în Ucraina

MAE nu recunoaște alegerile organizate de Rusia în Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că nu recunoaşte legitimitatea alegerilor prezidenţiale organizate de autorităţile ruse în regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol.

“În perioada 15 – 17 martie 2024, au loc alegeri prezidenţiale în Federaţia Rusă. Autorităţile ruse au anunţat organizarea scrutinului şi în teritoriile ucrainene anexate ilegal ori ocupate temporar de Federaţia Rusă începând cu anul 2014. Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaşte şi nu va recunoaşte legitimitatea alegerilor menţionate desfăşurate în regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol, care sunt părţi integrante ale Ucrainei. De asemenea, MAE reconfirmă sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Conform ministerului, autorităţile ruse au decis să nu invite observatori ODHIR/OSCE la scrutinul prezidenţial din martie 2024, “în contradicţie cu obligaţiile internaţionale asumate”. În acelaşi timp, “este posibil ca autorităţile ruse să adreseze invitaţii” de observare şi monitorizare electorală unor persoane fizice sau juridice străine.

“În condiţiile date, MAE descurajează puternic participarea cetăţenilor români sau a persoanelor juridice române la monitorizarea alegerilor din Federaţia Rusă. MAE reaminteşte că prezenţa cetăţenilor români în teritoriile aparţinând Ucrainei aflate sub ocupaţia Federaţiei Ruse, inclusiv pentru scopul observării şi monitorizării electorale amintite, comportă consecinţe de natură penală şi administrativă în conformitate cu legea ucraineană”, se menţionează în comunicat.

Citește și:

Kievul și Moscova spun că au doborât zeci de drone

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...
Ultima oră
Pe aceeași temă