Pentru a marca Ziua Națională „Constantin Brâncuși”, ICR Tel Aviv a organizat și găzduit, în data de 29 februarie 2024, o seară comemorativă dedicată sculptorului român şi în memoria regizorului Pavel Constantinescu / Ben Iosef Pavel.
Sculptorii israelieni Dan Reisner și Shlomo Katz, prezenți la eveniment, au vorbit despre influența lui Brâncuși asupra propriilor opere. Dan Reisner, cunoscut pentru lucrările sale în spațiul public (sculpturi, instalații, mobilier urban sculptural etc.), dar și pentru lucrările de grafică, a făcut referire la propriile sale rădăcini românești, dar și la reperele estetice din creația sa. A prezentat o lucrare proprie inspirată din Coloana Infinitului a lui Brâncuși, amplasată recent într-o zonă de companii high-tech din Tel Aviv, a cărei inaugurare a fost amânată din cauza războiului izbucnit în 7 octombrie 2023. Din câte a mărturisit, impactul emoțional pe care l-a avut asupra sa participarea ca soldat israelian la războiul din Liban din anii ‘80 și-a pus amprenta asupra personalității sale ca artist, iar trauma aceea o retrăiește profund în aceste zile.
Dan Reisner a studiat la Academia de Artă Bezalel (master) și la colegiul de pedagogia artei Ramat Hasharon. Artistul lucrează în zona de ateliere din Yaffo, studioul său funcționând și ca galerie de artă.
Shlomo Katz a delectat publicul numeros prezent în sala de evenimente a ICR Tel Aviv prin demonstrațiile practice de desene și schițe cu motive brâncușiene, trecând prin diversele forme realist-figurative care îi caracterizează opera.
Shlomo Katz s-a născut în 1954 la Fălticeni (județul Suceava). A imigrat în Israel cu familia și a absolvit cursurile Academiei de Artă și Design Bezalel din Ierusalim, sub îndrumarea unor importanți artiști israelieni precum Itshak Pugacz, Yosef Hirsch sau Yakov Epstein. Principalele sale domenii de specializare sunt grafica și sculptura. În majoritatea lucrărilor sale abordează un melanj artistic între stilurile realist și abstract, fiind puternic influențat în pictură și desen de estetica marilor artiști europeni, precum Rembrandt, Goya, Freud, și în sculptură de Brâncuși, Archipenko sau Moore. A înființat și a predat cursuri de design la licee și la Centrul de Artă din Ramle. Sculpturile sale outdoor sunt expuse în spații publice din Israel, România, Cehia și Germania.
Fiica regizorului evreu de origine română Pavel Constantinescu (în Israel: Ben Iosef Pavel), Sara Victoria Dazin, prezentă de asemenea la evenimentul al cărei inițiativă i-a aparținut, a prezentat publicului emoționantul recviem pe care l-a scris la moartea tatălui său, apărut în revista israeliană Orient Express din anul 1997.
Evenimentul a mai cuprins proiectarea a două filme de scurt metraj regizate de Pavel Constantinescu / Ben Iosef Pavel: Procesul Păsării, un documentar despre procesul intentat de către Constantin Brâncuși autorităților americane care au cerut taxe vamale pentru opera sa în bronz Pasărea Măiastră considerând că este un echipament industrial, respectiv Ovoidul, un documentar despre sculptura omonimă a lui Constantin Brâncuși, care explică câteva dintre caracteristicile acestei forme ce apare și în alte sculpturi ale maestrului și face parte din ciclul filmelor „Brâncuși”, realizate de studioul cinematografic „Alexandru Sahia”, în 1971.
Pavel Constantinescu (1922, Vrancea – 1997, Tel Aviv) a fost un regizor de filme documentare în cadrul studioului „Alexandru Sahia” din București (1959-1970). În anii 1970-1971 a realizat, în Europa şi SUA, un amplu ciclu de filme despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi. A fost reporter pe timpul războiului din Vietnam. În 1971 s-a stabilit în Israel cu numele Ben Iosef Pavel.
Au fost, de asemenea, prezentate publicului materiale despre opera brâncușiană pregătite de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!