Deșeurile produse de public vor crește până în 2050, provocând daune de sute de miliarde de dolari prin pierderea biodiversității, schimbările climatice și poluarea mortală, a declarat Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), într-un raport de miercuri (28 februarie), potrivit Reuters.
„ Lumea trebuie să elimine plasticul de unică folosință”, a declarat directorul executiv al UNEP, Inger Andersen.
Raportul spune că, dacă nu sunt luate măsuri urgente, generarea globală de deșeuri va crește, în mare parte condusă de economiile ce au creștere rapidă, inclusiv în Asia și Africa subsahariană, unde multe țări se luptă deja să gestioneze nivelurile actuale de producție.
Autorul principal al raportului, Zoe Lenkiewicz, a declarat presei, în cadrul unui briefing că cercetările lor au descoperit că deșeurile din aceste economii ce au creștere rapidă nu au fost controlate și, prin urmare, au dus la „deversarea sau arderea în mod deschis, ceea ce duce la o poluare semnificativă”.
UNEP a estimat costul la 640 de miliarde de dolari anual până la jumătatea secolului, reprezentând o creștere de peste 75% față de 2020, când lumea a produs aproximativ 2,3 miliarde de tone SUA (2,1 miliarde de tone) de deșeuri solide municipale, care exclud deșeurile industriale.
Din total, 443 de miliarde de dolari ar fi externalități, incluzând pierderea biodiversității, gazele care modifică clima, produse de descompunerea deșeurilor organice și poluarea care contribuie la între 400.000 și 1 milion de decese pe an, se arată în raport.
Andersen a spus că gestionarea deșeurilor în sine nu va rezolva problema, ci că lumea ar trebui să se concentreze pe reducerea materialelor plastice de unică folosință și a producției.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!