20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăPoliticăChina se oferă să sprijine Ungaria în probleme de securitate

China se oferă să sprijine Ungaria în probleme de securitate

China s-a oferit să susțină Ungaria, partener strategic de lungă durată, în probleme de securitate publică, dincolo de relațiile comerciale și de investiții, în timpul unei întâlniri rare cu premierul Viktor Orban, chiar în momentul în care NATO se străduiește să își extindă rețeaua în Europa, notează Reuters.

China speră să aprofundeze legăturile de aplicare a legii și de securitate cu Ungaria, în contextul în care cele două țări marchează cel de-al 75-lea an de relații diplomatice, i-a spus săptămâna trecută ministrul Securității Publice, Wang Xiaohong, lui Orban, potrivit agenției oficiale de știri Xinhua.

În timpul unei vizite la Budapesta, Wang a declarat că speră ca astfel de eforturi să fie “un nou punct culminant al relațiilor bilaterale” în domenii precum combaterea terorismului și a crimelor transnaționale.

De asemenea, acestea ar cuprinde și consolidarea capacităților de securitate și de aplicare a legii în cadrul Inițiativei Belt and Road a președintelui Xi Jinping, care vizează să lege China de restul lumii prin legături comerciale și de infrastructură.

De asemenea, Wang s-a întâlnit cu ministrul de interne Sandor Pinter și a semnat documente privind cooperarea în domeniul aplicării legii și al securității, a precizat duminică Xinhua, fără a oferi detalii.

Această mișcare din partea Chinei vine în contextul în care Ungaria, un aliat al Rusiei, a încercat să își dilueze dependența față de țările occidentale în ultimul deceniu sub conducerea lui Orban, rezistând recent presiunilor pentru a aproba extinderea NATO în Europa.

Ungaria este singurul stat NATO care nu a ratificat cererea Suediei de aderare la blocul de securitate.

China a criticat NATO, mai ales după ce blocul a declarat anul trecut că Beijingul i-a contestat interesele, securitatea și valorile cu “ambițiile și politicile sale coercitive”.

În Ungaria se află cea mai mare bază logistică și de producție a Huawei Technologies din afara Chinei, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene potrivit cărora gigantul din domeniul telecomunicațiilor reprezintă un risc pentru securitatea UE.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

3 moduri prin care poți asigura securitatea unui complex rezidențial

Securitatea în cadrul unui complex rezidențial nu se referă doar la împiedicarea accesului neautorizat. Înseamnă, de asemenea, prevenirea furturilor sau a actelor de vandalism...

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...

Gabriela Firea: „Primarul oamenilor sau primarul împotriva oamenilor? Asta au de ales bucureştenii pe 9 iunie!”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, spune că pe 9 iunie bucureştenii au de ales între „fapte concrete şi experimente ratate”, între „primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă