19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăPoliticăChina se oferă să sprijine Ungaria în probleme de securitate

China se oferă să sprijine Ungaria în probleme de securitate

China s-a oferit să susțină Ungaria, partener strategic de lungă durată, în probleme de securitate publică, dincolo de relațiile comerciale și de investiții, în timpul unei întâlniri rare cu premierul Viktor Orban, chiar în momentul în care NATO se străduiește să își extindă rețeaua în Europa, notează Reuters.

China speră să aprofundeze legăturile de aplicare a legii și de securitate cu Ungaria, în contextul în care cele două țări marchează cel de-al 75-lea an de relații diplomatice, i-a spus săptămâna trecută ministrul Securității Publice, Wang Xiaohong, lui Orban, potrivit agenției oficiale de știri Xinhua.

În timpul unei vizite la Budapesta, Wang a declarat că speră ca astfel de eforturi să fie “un nou punct culminant al relațiilor bilaterale” în domenii precum combaterea terorismului și a crimelor transnaționale.

De asemenea, acestea ar cuprinde și consolidarea capacităților de securitate și de aplicare a legii în cadrul Inițiativei Belt and Road a președintelui Xi Jinping, care vizează să lege China de restul lumii prin legături comerciale și de infrastructură.

De asemenea, Wang s-a întâlnit cu ministrul de interne Sandor Pinter și a semnat documente privind cooperarea în domeniul aplicării legii și al securității, a precizat duminică Xinhua, fără a oferi detalii.

Această mișcare din partea Chinei vine în contextul în care Ungaria, un aliat al Rusiei, a încercat să își dilueze dependența față de țările occidentale în ultimul deceniu sub conducerea lui Orban, rezistând recent presiunilor pentru a aproba extinderea NATO în Europa.

Ungaria este singurul stat NATO care nu a ratificat cererea Suediei de aderare la blocul de securitate.

China a criticat NATO, mai ales după ce blocul a declarat anul trecut că Beijingul i-a contestat interesele, securitatea și valorile cu “ambițiile și politicile sale coercitive”.

În Ungaria se află cea mai mare bază logistică și de producție a Huawei Technologies din afara Chinei, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene potrivit cărora gigantul din domeniul telecomunicațiilor reprezintă un risc pentru securitatea UE.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...

Declarațiile lui David Popovici, după ce a cucerit patru medalii de aur la Naţionalele de la Otopeni

După ce a cucerit patru medalii de aur la Campionatele Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori de la Otopeni, David Popovici a...

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...
Ultima oră
Pe aceeași temă