31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒEconomieEconomie internฤƒRomรขnia are de joi prima sa emisiune de obligaศ›iuni verzi

Romรขnia are de joi prima sa emisiune de obligaศ›iuni verzi

Romรขnia a lansat, joi, prima sa emisiune de obligaลฃiuni verzi, o mฤƒsurฤƒ care era aลŸteptatฤƒ de mult ลŸi vizeazฤƒ diversificarea bazei de investitori รฎn contextul cererii รฎn creลŸtere pentru obligaลฃiunile verzi, anunลฃฤƒ Reuters, preluat de agerpres.ro.

Obligaลฃiunile verzi pe 12 ani au un spread de 345 puncte de bazฤƒ peste mid-swaps, iar preลฃul final ar urma sฤƒ fie fixat joi seara.

รŽn paralel, Romรขnia emite ลŸi obligaลฃiuni convenลฃionale pe ลŸapte ani, iar ofertele pentru cele douฤƒ tipuri de obligaลฃiuni au depฤƒลŸit 10 miliarde de euro.

Romรขnia a petrecut mai mult de un an cu pregฤƒtirea cadrului necesar pentru emiterea de obligaลฃiuni verzi, iar ลŸeful Trezoreriei, ลžtefan Nanu, a declarat รฎn luna decembrie cฤƒ Romรขnia are de gรขnd sฤƒ emitฤƒ primele sale obligaลฃiuni verzi รฎn prima jumฤƒtate a lui 2024.

De asemenea, ลžtefan Nanu a precizat cฤƒ Romรขnia intenลฃioneazฤƒ sฤƒ devinฤƒ un emitent anual frecvent de obligaลฃiuni verzi ลŸi cฤƒ va รฎncerca sฤƒ menลฃinฤƒ emisiunile la un volum mic.

Romรขnia, ลฃarฤƒ care are deja mai multe proiecte de energie regenerabile pregฤƒtite pentru a beneficia de finanลฃare de la UE, va utiliza cadrul pentru obligaลฃiunile verzi pentru a finanลฃa proiecte รฎn domeniul transportului ecologic, รฎmbunฤƒtฤƒลฃirea eficienลฃei energetice a clฤƒdirilor ลŸi reรฎmpฤƒduriri, printre altele.

Oficialii care se ocupฤƒ cu administrarea datoriei statului au de gรขnd ca รฎn acest an sฤƒ reducฤƒ emisiunile nete de eurobonduri pรขnฤƒ la 6 miliarde de euro, de la 9,5 miliarde de euro รฎn 2023. รŽn paralel, Guvernul de la BucureลŸti vrea sฤƒ reducฤƒ deficitul bugetar, pรขnฤƒ la 5% din PIB, de la 5,7% din PIB anul trecut.

Finanลฃele au vรขndut รฎn luna ianuarie semnificativ mai multe obligaลฃiuni guvernamentale decรขt era programat, inclusiv eurobonduri cu maturitatea รฎn 2029 ลŸi 2034 cu o valoare de patru miliarde de dolari, profitรขnd de cererea solidฤƒ care existฤƒ รฎn Europa.

Toate cele trei mari agenลฃii de rating atribuie Romรขniei cea mai micฤƒ notฤƒ din categoria „investment grade”, รฎnsoลฃitฤƒ de o perspectivฤƒ stabilฤƒ.

Aranjorii emisiunii de joi sunt Citi, HSBC, Erste Group, JP Morgan ลŸi Societe Generale.

Ministerul Finanศ›elor a publicat Cadrul pentru emiterea de obligaศ›iuni verzi

Ministerul Finanลฃelor (MF) a publicat Cadrul Obligaลฃiunilor Verzi al Romรขniei, document de referinลฃฤƒ pentru emiterea de obligaลฃiuni verzi la nivel suveran pentru finanลฃarea cheltuielilor aferente proiectelor care contribuie direct la รฎndeplinirea obiectivelor de mediu ลŸi de dezvoltare durabilฤƒ ale Romรขniei.

Potrivit unui comunicat al MF, iniลฃiativa reafirmฤƒ angajamentul Romรขniei faลฃฤƒ de obiectivele de dezvoltare durabilฤƒ 2030 ลŸi contribuลฃiile la nivel naลฃional รฎn cadrul Acordului de la Paris.

Prin emiterea de obligaลฃiuni verzi, Ministerul Finanลฃelor รฎลŸi propune sฤƒ promoveze tranziลฃia cฤƒtre o economie mai verde, sฤƒ diversifice ลŸi mai mult baza de investitori pentru titlurile de stat ลŸi sฤƒ atragฤƒ investitori care sunt exclusiv sau predominant interesaลฃi de instrumente financiare care genereazฤƒ un impact pozitiv asupra mediului รฎnconjurฤƒtor sau un impact benefic social, respectiv o รฎmbunฤƒtฤƒลฃire a cadrului de guvernanลฃฤƒ.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  Twitter, Facebook ศ™i Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Arena Elevilor, cel mai mare eveniment de orientare รฎn carierฤƒ, are loc la Bucureศ™ti

100 de speakeri vor urca pe scena Circului Metropolitan pentru a susศ›ine un adevฤƒrat program inovator de consiliere ศ™i รฎndrumare vocaศ›ionalฤƒ destinat elevilor, menit...

ศ˜ucu รฎi face pe plac lui ศ˜umudicฤƒ! Finanศ›atorul Rapidului e gata sฤƒ transfere un fundaศ™

Dan ศ˜ucu vrea sฤƒ รฎndeplineascฤƒ dorinศ›a lui Marius ศ˜umudicฤƒ: Denis Ciobotariu, รฎn vizorul lui Rapid. Dan ศ˜ucu, acศ›ionarul majoritar al echipei Rapid, se implicฤƒ activ...

Ministerul Finanลฃelor รฎmprumutฤƒ peste 1 miliard lei de la bฤƒnci

Ministerul Finanศ›elor a contractat joi un รฎmprumut total de 1,03 miliarde lei de la bฤƒnci, prin douฤƒ licitaศ›ii de titluri de stat, cu dobรขnzi...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ