7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânii plătesc sume mari la sănătate și totuși suntem codași în UE

Românii plătesc sume mari la sănătate și totuși suntem codași în UE

Premierul Marcel Ciolacu a declarat război bolnavilor închipuiți și a precizat că nu mai tolează concedii medicale pentru orice tip de afecțiune. În ciuda acestui fapt, salariații contribuie luna cu 25 la sută din salariu la sănătate, însă sistemul nostru comparativ cu statele europene, dar și banii cheltuiți sunt extrem de puțini comparativ cu media statelor europene.

Orice nou angajat s-a întrebat măcar o dată cât este CAS din salariu. Cota CAS care se deduce din venitul tău brut este de 25%. De exemplu, dacă salariul tău brut lunar este de 5.000 de lei, contribuția ta lunară la CAS ar fi de aproximativ 1.250 de lei.

În cazul societăților cu răspundere limitată (SRL), trebuie să știi că acesta reprezintă 25% din salariul taxabil. Salariul taxabil se calculează ca fiind salariul minim de 3.000 lei minus o parte fixă netaxabilă, de 200 lei. Astfel, în cazul unui angajat cu un salariu de 3.000 lei, valoarea CAS ar fi de 750 lei pe an. În caz că nu ești sigur sau vrei să te verifici, apelează și la un calculator CAS online.

Important de știut este că cei care nu au o astfel de asigurare vor avea dreptul doar la servicii de urgenţă, în pachet minimal. Prețul în 2024 pentru plata asigurării de sănătate este de 1.980 de lei, iar dacă se efectuează în luna ianuarie asigurarea acoperă 12 luni. Suma poate fi plătită la Fisc până în 25 mai 2025. Astfel, românii fără venituri fiscalizate, care se asigură opţional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, datorează CASS calculată aplicând cota de 10% asupra bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe economie.

Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană

România a cheltuit 6,5% din PIB pentru sănătate – cel mai mic procent din rândul țărilor UE. Deși cheltuielile pentru sănătate au crescut sistematic în ultimii ani, în 2021, România a cheltuit pentru sănătate 1.663 euro pentru fiecare persoană  (valoare ajustată în funcție de diferențele în ceea ce privește puterea de cumpărare), mai puțin de jumătate din media UE de 4.030 de euro.

Țara noastră alocă, de altfel, cel mai mic procent din PIB pentru sănătate: 6,5%, față de media UE de 11%. Iar asta se întâmplă în condițiile în care doar 36% dintre cei care beneficiază de servicii de sănătate; practic, doar un român din trei plătesc asigurări de sănătate.

Premierul Marcel Ciolacu afirma, pe 8 februarie, că va stabili împreună cu ministrul Sănătăţii şi cel al Finanţelor o „foaie de parcurs” pentru rezolvarea situaţiilor concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate.

„Descurajez şi trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie şi de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflaţi în situaţiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, a preciza Ciolacu. 

Senatul a votat eliminarea impozitului de 10% pe concediile medicale

Senatul a eliminat taxarea cu 10% a concediilor medicale. Taxa pe boală, aşa cum a fost numită, a fost introdusă de ministrul Finanțelor, liberalul Marcel Boloş, la finalul anului trecut. Guvernul a strâns în ianuarie 2024 peste 10 milioane de euro, potrivit USR. Din această sumă, 500.000 de euro ar fi fost luați de la pacienții care au cancer. Inițial, Guvernul voia eliminarea impozitului doar pentru pacienţii oncologici şi mamele gravide, dar ar urma să fie eliminat complet. 

USR: Guvernul a strâns din taxa pe boală peste 10 milioane euro în ianuarie 2024

PNL se laudă că va elimina „taxa pe boală”, pe care tot ei au introdus-o, şi care deja a încasat numai în ianuarie 10 milioane euro de la mame și părinții cu copii bolnavi de cancer, a acuzat USR.

Taxa pe boală trebuie scoasă, integral, urgent! Doar în ianuarie, din această taxă, PSD şi PNL au luat 10 milioane de euro de la oamenii suferinzi. Din taxa pe boală introdusă de ministrul PNL al Finanţelor la finalul anului trecut, Guvernul a strâns în ianuarie 2024 peste 10 milioane de euro. Din această sumă, 500.000 de euro au fost luaţi de la pacienţii care au cancer, potrivit unui comunicat de presă transmis de USR

Fiecare zi în care Parlamentul ezită să corecteze aberaţia concepută de PNL este o zi în care bolnavii pierd bani. Primul pas corect a fost făcut astăzi, sub presiunea USR şi a societăţii civile, în Senat, dar este necesară urgentarea procedurii parlamentare. Senatorii din comisiile pentru Muncă şi Buget-Finanţe au adoptat un amendament prin care au eliminat „taxa pe boală” din actul normativ, susţine USR. 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Călin Georgescu și enigma sondajelor: cele patru explicații care l-au ținut în umbră

Casa de sondare care a prognozat-o pe Elena Lasconi în turul al doilea al prezidențialelor are câteva repere Călin Georgescu, candidatul independent care a...

TikTok lansează măsuri pentru protejarea integrităţii alegerilor din România

În contextul alegerilor din România, TikTok anunţă o serie de iniţiative menite să combată dezinformarea şi să sprijine accesul utilizatorilor la informaţii corecte. TikTok subliniază,...
Ultima oră
Pe aceeași temă