4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSocialAdministratieEXCLUSIV. Primul interviu cu Dan Podaru, după demisia din Consiliul Local Sector...

EXCLUSIV. Primul interviu cu Dan Podaru, după demisia din Consiliul Local Sector 1: PNL, troc cu Clotilde Armand

Profesorul Dan Podaru, care a demisionat din funcția de consilier local și din PNL, atrage atenția asupra unui posibil troc politic între liberali și primarul sectorului 1.

RL: V-ați dat demisia din PNL și din Consiliul Local al Sectorului 1. Ați explicat motivele. Totuși, vedeți o alianță între PNL și USR pentru a o susține pe Clotilde Armand?

Dan Podaru: Incredibil, dar adevărat, președintele interimar al PNL Sector 1, George Tuță, a încercat să ne cenzureze luările de poziție, atât mie, cât și colegului meu Adrian Oianu și ne-a interzis să mai pronunțăm numele de Clotilde Armand, acest tip de acțiune neputând decât să genereze beneficii primarului Sectorului 1, care urma să nu mai aibă opoziție. În urma unui asemenea demers, dumneavoastră la ce concluzie ați ajunge? Ori că propriul partid încearcă să vă reducă la tăcere pentru a nu mai fi vizibili, ori că PNL, la nivelul Sectorului 1, a realizat tacit un troc politic cu actualul primar. Ori ambele.

Ați fost unul dintre cei mai vocali critici ai actualului edil de la sectorul 1. Bănuiesc că nu renunțați la luptă. Cum plănuiți să mai confruntați politica primarului Armand?

Într-adevăr, am fost unul dintre cei mai constanți critici ai ilegalităților primarului Clotilde Armand, dar nu trebuie să uităm nici contribuția colegului meu, Adrian Oianu, care a desfășurat o activitate de contestare argumentată a proiectelor nelegale ale primarului Sectorului 1. De altfel, rezultatele ultimului sondaj la care am avut acces arată faptul că cetățenii au apreciat pozițiile noastre critice și fiecare dintre noi este creditat cu aproximativ 5% din intențiile de vot, la nivelul Sectorului 1.

Primarul Clotilde Armand trebuie să își încheie mandatul și, în acest sens, voi realiza toate demersurile democratice și legale pe care le voi avea la îndemână.

Ați promis, în ultima ședință de consiliu că veți formula o nouă plângere pe numele lui Clotilde Armand.

Și mă țin de cuvânt. Nu este una, ci sunt două plângeri penale care privesc două proiecte ilegale pe care Primăria Sectorului 1 le desfășoară în prezent. Unul privește spațiile din Piața Amzei cedate gratuit în cadrul unui parteneriat, fără votul Consiliului Local, iar cel de-al doilea privește modernizarea ilegală a Hotelului Dunărea de la Gara de Nord. Clădirea respectivă nu se află în administrarea sau în proprietatea Primăriei, ci a unei firme private, astfel că primarul Clotilde Armand cheltuie bani publici cu derularea unui proiect ce nu îndeplinește toate aspectele legale necesare demarării lui.

Cum ați descrie situația din prezent din sectorul 1?

Dezastruoasă. În 3 ani și jumătate de mandat, Clotilde Armand nu a realizat cap-coadă niciun proiect, a atras ZERO fonduri europene, iar gunoiul a pus în pericol permanent viața și sănătatea cetățenilor.

Record de bani rămași necheltuiți pentru investiții în sectorul 1. Incompetență, rea voință, sabotaj politic?

Excedentul bugetar acumulat în cei 3 ani și jumătate de mandat însumează circa 2.2 miliarde de lei. Existența acestei situații demonstrează faptul că, chiar dacă consilierii au votat ultimii 3 ani sute de proiecte, Clotilde Armand nu a realizat și finalizat investiții utile dezvoltării sectorului și îmbunătățirii vieții cetățenilor. Vorbim nu doar de incompetență a primarului Clotilde Armand, ci și de rea voință.

Cine îi mai face opoziție lui Clotilde Armand în consiliu?

Sunt și eu la fel de curios să aflu cine va face opoziție așa cum am făcut noi până în acest moment.

Cum apreciați colaborarea dintre primarul general și cel al sectorului 1, în acești aproape patru ani?

Colaborarea a fost ca și inexistentă. Chiar dacă intervenția primarului general ar fi fost obligatorie în anumite momente de criză, cum ar fi criza gunoiului, acest lucru nu s-a întâmplat în mod vizibil. Pe scurt, aș defini relația dintre cele două entități ca fiind una neutră. Din acest tip de interacțiune, tot cetățenii sunt cei care au avut de pierdut.

Ce lasă Clotilde Armand, după primul său mandat?

Realitatea cotidiană a Sectorului 1 ne demonstrează că, în aproape 4 ani de zile, Clotilde Armand a transformat cel mai bogat sector al Bucureștiului într-un experiment nereușit, realizat pe seama cetățenilor, unde nu au fost construite locuri de parcare, nu s-au modernizat parcurile, situația școlilor este deplorabilă, oamenii au îndurat frigul ierni la rând, străzile de pământ nu au fost asfaltate. Clotilde Armand a dus Sectorul 1 în Evul Mediu. Calitatea vieții cetățenilor a fost grav afectată.

Conducerea PNL de la centru știe ce strategie aplică filiala din sectorul 1? Susține această politică?

Răspunsul este unul dual. Și în cazul în care nu se știe la nivel central despre strategia lui George Tuță la Sectorul 1, și în cazul în care se știe, situația este la fel de gravă. Un primar incompetent, care a generat criză după criză în sector, nu poate beneficia de clemența niciunui partid reprezentat în Consiliul Local. PNL Sector 1 avea obligația de a rămâne un avertizor constant al derapajelor politice și economice pe care primarul Clotilde Armand le realizează de aproape 4 ani.

Renunțați definitiv la administrația publică locală?

Bineînțeles că nu voi renunța. Eu și colegul meu, Adrian Oianu, căutăm cea mai eficientă soluție pentru a realiza o opoziție fermă și vizibilă actualului primar, Clotilde Armand, fie prin intermediul unui partid care să prioritizeze interesul și bunăstarea cetățenilor , fie în mod independent, susținuți de societatea civilă.

Scurt CV al lui Dan Podaru

2020 prezent – Consilier local al sectorului 1, din partea PNL

2015 –Membru fondator al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB)

2012 – Doctor în Științele Comunicării

2022 – prezent – Coordonator al seriei Modă, în cadrul editurii Tritonic

2013  – Autor al volumului “Semiotica modei – Mutații de gen în moda contemporană” (Editura Universității din București)

Citește și:

DOCUMENT. Încă o gafă a administrației Clotilde Armand. Demisiile consilierilor PNL, respinse în instanță

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă