5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăManageri Siemens, in vizorul anchetatorilor

Manageri Siemens, in vizorul anchetatorilor

Urmarit de doua saptamani cu mandat de arest, Thomas Ganswindt, fost director al diviziei Telekommunikation (Com) de la Siemens pana in septembrie 2006, s-a prezentat miercuri 29 noiembrie organelor penale. La numai doua saptamani de la perchezitia sediului concernului Siemens si arestarea a 6 fosti si actuali salariati, primele audieri scot la iveala un sistem global de coruptie de mare amploare. Guverne, administratii si parteneri de afaceri au fost mituiti.

Curier de spaga

Dupa primele evaluari (36.000 documente) si audierile unor actuali si fosti salariati ai multinationalei, Procuratura Generala Munchen I declara deja la 22 noiembrie ca „o banda” de manageri a actionat fraudulos in detrimentul companiei. In cadrul interogatoriului, un fost salariat a relatat despre activitatile sale de „curier” de milioane, din 1994 incoace. A transportat de la Munchen la Innsbruck si Salzburg (Austria) sume de 1-4 milioane de euro. Din conturile din Austria ale managerilor Siemens, banii erau transferati in Elvetia unor „potentiali” clienti. Un procuror din Geneva a descoperit 700 de milioane in dolari pe contul presedintelui nigerian Sani Abacha: banii provenau de la Siemens. In urma enormelor fraude economice, procurorul Bernard Bertossa, expert in economie criminala, a cerut la sfarsitul anilor '90 tarilor europene invecinate sa combata mai dur coruptia internationala.

Aparat de bruiat convorbiri

In septembrie 2005, Thomas Ganswindt (46 ani) este numit directorul diviziei Telekommunikation (Com). „Sectia de comunicatie de la Siemens a fost restructurata in trecut de mai multe ori (…). Chiar fara portabile, Com (Communications) a avut in trimestrul trecut mari pierderi”, scrie redactia Heise (Hanovra), specialista in sisteme electronice. Directorul general Siemens, Klaus Kleinfeld, a declarat la data numirii ca „sub indrumarea lui Thomas Ganswindt, noul grup de conducere va lucra energic si consecvent pentru a dezvolta afacerile comerciale intr-o orientare de viitor” (Heise-Online, 2.09.2005). La cateva zile dupa arestare, fostul angajat-curier relata in cadrul audierii detalii despre fostul sau sef. Temandu-se ca tranzactiile ar putea fi descoperite, in urma noii legislatii din Germania (unde pana in 1999 plata de spaga in strainatate nu era pedepsita), vrea sa-si informeze seful. Inaintea discutiei, Thomas Ganswindt pune in functiune „un aparat de facut zgomot”. „Zumzet” de fond, care sa impiedice receptarea discutiei de eventuale urechi indiscrete. Thomas Ganswindt ii spune subalternului ca trebuie „sa influenteze departamentul comercial pentru a mai reduce comisioanele”. Ganswindt este de asemenea in vizorul anchetatorilor din Elvetia, relateaza Spiegel-Online (28.11). La 13 iulie 2006, in cadrul unei cereri de ajutor judiciar, anchetatorii din Berna s-au adresat procurorilor anticoruptie munchenezi, intreband „ce a stiut Ganswindt despre retelele de societati cutie postala din Austria, SUA si Virgin Island (Marea Britanie)”. Dupa un an, in septembrie 2006, Ganswindt a parasit concernul Siemens.

Un grec a prelucrat lucrativ pietele globale

„Figura centrala in sistemul de conturi negre la Siemens este un grec”, afirma SZ (29.11) Directorul diviziei Telecomunicatii (Com) pentru Grecia a realizat tranzactii cu sume dubioase. La 8 august 2001 a primit 1 milion de euro contra unui cec inmanat in Elvetia, la Dresdner Bank. In 2002, acelasi grec (44 ani) a ridicat 500.000 de euro cash, urmate de 760.000 euro in august 2003. Prin conturile sale s-au scurs 41 de milioane de euro. „Spalare de bani si prelucrarea lucrativa a pietelor”, declarau anchetatorii din Berna. La 13 octombrie 2006, procurorii trimit colegilor din Munchen informatii despre proiectul „C41”, pentru Jocurile Olimpice din Atena, 2004. In vederea implementarii sistemelor de siguranta, 3,7 milioane de euro au fost „spalate”. Volumul contractului de cooperare dintre Siemens Com (Germania) si Siemens Com era de 250 milioane de euro. Potrivit anchetatorilor elvetieni, grecul a facut afaceri pentru Siemens in Balcani si in Orientul Mijlociu. Procuratura Generala din Elvetia l-a interogat pentru prima oara la 30 martie 2006. Dupa o saptamana, Siemens a reziliat contractul cu grecul talentat in afaceri. Motivele raman in umbra.

Mita in Italia, Rusia, Ungaria…

In august 2005, procurorii germani i-au cerut unui director anchetat detalii despre un contract dubios intre Siemens si Tetre Inc., societate din Puerto Rico. Era un proiect de telecomunicatii pentru Nigeria, realizat in anii '90. Anchetatorii suspecteaza ca ar fi fost numai un pretext pentru a transfera pe cai oculte 5 milioane de euro in Italia. Banii au fost descoperiti la Giuseppe Parella, ex-director general la serviciile publice de telefoane din Italia. In decada '80-'90 Parella a fost acuzat de coruptie, „fiind obligat sa returneze statului o mica avere, constand din platile de spaga, inclusiv 231 de tablouri”, relateaza SZ (24.11) in acelasi amplu reportaj. In sentinta unui tribunal din Bolzano (Italia) impotriva unui complice al fostului director Parella, judecatorii indica faptul ca „cele 5 milioane erau plata pentru mituire.” „In Rusia, afacerile se fac numai cash”, a spus zilele trecute un fost salariat Siemens in arest la Centrul de Detentie Stadelheim (Bavaria). In acest scop, dintr-un safe de la UBS-Bank (Union des Banques Suisse, Elvetia) fostul angajat a ridicat 1 milion de euro. Luni (27.11), o sursa ne-a relatat „un caz actual in Europa de Est”. In Ungaria, un fost salariat pe post de conducere Siemens, actualmente „consultant extern”, este cercetat pentru acte de coruptie. Cetateanul maghiar a dat bani, cadouri si telefoane portabile la doi angajati din Ministerul de Aparare. Ca recompensa, Siemens a obtinut comenzi pentru implementarea sistemelor de telecomunicatii intr-o cazarma.

Sectia anticoruptie, implicata in scandal

L-am intrebat luni (27.11) pe dl Andreas Schwab, unul dintre purtatorii de cuvant ai concernului, daca „Siemens a prevazut implementarea unor persoane de incredere si in alte tari unde Siemens este reprezentata, de pilda in Romania”. Nu in acest moment, ne-a raspuns dl Andreas Schwab. Un avocat de la cancelaria Beckstein din Nurnberg va prelua functia de persoana de incredere. Siemens a anuntat imediat concedierea unor salariati. Departamentul anticoruptie – numit „Compliance” – exista deja de cativa ani. Despre rolul unuia dintre sefi au anchetat procurorii din Berna, in 2004. Managerul anticoruptie ar fi interogat cetateanul grec, fost director general in Grecia (eliminat ulterior din concern), exact inaintea audierii sale de procurorii elvetieni. (Spiegel-Online, 28.11) Acum 10 zile, una dintre persoanele in arest a relatat ca intr-un caz de tranzactii etc. s-a adresat unui manager de la departamentul anticoruptie. In acelasi birou se afla un alt coleg din acelasi serviciu. Sfatul primit? In cazul in care vin anchetatorii, „nu trebuie sa le spuna tot ce stie” (SZ, 25.11).

Afaceri dubioase

Din martie 2006, un fost membru in comitetul director si un colaborator al diviziei „Power Generation” Siemens AG sunt acuzati de Tribunalul din Darmstadt in Germania ca au mituit cu 6 milioane de euro (1999-2002) doi directori generali de la societatile de stat ENEL Produzione SpA si Enelpower SpA cu sediul la Milano, pentru a primi in Italia doua proiecte in valoare de 340 milioane de euro. Banii provin, potrivit anchetatorilor, din „casele negre” Siemens. Cel putin 12 milioane de franci elevetieni s-au „scurs” prin diverse firme si fundatii din Liechtenstein, Dubai si Abu Dhabi (SZ, 26.11).
ENEL este in Romania unul dintre producatorii energetici care impreuna cu alte concerne internationale au acceptat desecretizarea contractelor incheiate cu statul roman.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă