21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialSanctiuni mai aspre pentru constructiile ilegale

Sanctiuni mai aspre pentru constructiile ilegale

Inspectoratul de Stat in Constructii a elaborat proiectul Ordonantei de Urgenta pentru aprobarea „Codului constructiilor”, urmand ca acesta sa fie trimis Guvernului spre aprobare. „Codul constructiilor” va impune masuri mai stricte celor care doresc sa construiasca sau sa modifice cladirile existente, inasprind sanctiunile pentru cei care fac lucrari de constructie neautorizate.

Fara azbociment si carton bituminat

Dupa 1 ianuarie 2007, materialele de constructie trebuie sa respecte standarde stricte de calitate. Potrivit Codului, nu se vor mai putea folosi la ridicarea caselor materiale periculoase precum azbocimentul, cartonul bituminat neprotejat impotriva focului si anumite tipuri de vopseluri.
Proiectul de Cod prevede obligativitatea asigurarii cladirilor de catre investitori sau de catre proprietari pe durata executiei acestora si pe toata durata de folosinta. Totodata, va fi obligatorie asigurarea de catre executant a lucratorilor in constructii.
Proprietarii, persoane fizice sau juridice romane, care reabiliteaza termic locuintele sau modernizeaza cladirile mai vechi de 50 de ani, inclusiv din punct de vedere estetic, vor fi scutiti de la plata taxei de eliberare a autorizatiei de construire si a impozitului pe locuinta, pe perioada de rambursare a creditului contractat pentru lucrari.

Casele din zonele inundabile vor fi demolate

La sectiunea „Masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor”, se stipuleaza obligatii atat pentru proprietarii constructiilor, cat si pentru primari. Acestia vor fi obligati sa faca demersuri pentru expertizarea tehnica a constructiilor de catre experti tehnici.
Consiliile locale pot cere instantei de judecata sa-i oblige pe proprietarii locuintelor incadrate in clasa I de risc seismic sa ia masurile de interventie stabilite prin raportul de expertiza tehnica.
Constructiile civile si industriale amplasate in zone inundabile sau in zonele de protectie vor fi identificate, solicitandu-se, prin autoritatile administratiei publice locale, demolarea acestora.
Constructiile executate fara autorizatie de construire vor fi desfiintate pe cale administrativa de autoritatea administratiei publice, fara sesizarea instantelor judecatoresti si pe cheltuiala contravenientului.

Cele mai citite

România este pe primul loc în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE

România și Ungaria au fost principalii exportatori de energie către Ucraina, grav afectată de bombardamentele rusești Suntem pe primul loc, în ceea ce privește cel...

România este pe primul loc în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE

România și Ungaria au fost principalii exportatori de energie către Ucraina, grav afectată de bombardamentele rusești Suntem pe primul loc, în ceea ce privește cel...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...
Ultima oră
Pe aceeași temă