11.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSănătateRafila, despre cazurile de malarie: "Avem în jur de 25 - 35...

Rafila, despre cazurile de malarie: “Avem în jur de 25 – 35 de cazuri anual”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că în România sunt înregistrate anual între 25 și 35 de cazuri de malarie, toate fiind cazuri de “import”. El a subliniat importanța consultării datelor de la Institutul Național de Sănătate Publică, de la Direcțiile de Sănătate Publică și de la medici specialiști înainte de călătoriile în zone tropicale și ecuatoriale, pentru a se lua măsurile necesare în prevenirea bolilor care pot apărea în țările vizitate.

“Noi avem în fiecare an undeva în jur de 25 – 35 de cazuri de malarie să îi spunem de import, pentru că persoanele se infectează în afara României. În România nu se transmite malaria, dar consecinţele sunt serioase. În acest an, am avut deja nouă cazuri soldate cu două decese şi recomandarea este ca mai ales după întoarcerea dintr-o călătorie de acest gen, într-o ţară din regiunea tropicală sau ecuatorială, apariţia unei boli febrile indică prezentarea imediată la medicul de familie sau la cel de boli infecţioase pentru evaluarea situaţiei”, a spsu Rafila, pentru Agerpres.

Cum se manifestă malaria?

Potrivit acestuia, malaria se manifestă cu febră înaltă, frisoane, simptome care pot “mima” o infecţie bacteriană sau virală.

“Este vorba despre un parazit, Plasmodium malariae, care produce o boală foarte greu de controlat dacă infestarea parazitară este mare. Atunci, în mod evident, prezentarea neîntârziată la medic odată cu apariţia primelor simptome de febră sau frison este indicată”, a transmis Alexandrul Rafila.

El a amintit că malaria este o infecţie parazitară care apare în urma înţepăturii ţânţarului anofel.

“Se manifestă mai ales în zona tropicală şi, din păcate, încă nu avem disponibil un vaccin eficace împotriva malariei, probabil într-un viitor apropiat. Până atunci, pentru prevenirea acestei boli este indicat ca toţi cei care îşi fac vacanţele sau se deplasează în alte scopuri în ţări din regiunea tropicală să consulte informaţii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, de la nivelul Direcţiilor de sănătate publică, să consulte un medic epidemiolog, un medic infecţionist sau medicul de familie pentru a afla informaţii legate de recomandări pentru prevenirea bolilor care pot apărea în aceste ţări. În principal, este vorba despre două afecţiuni: este vorba despre malarie şi despre febra galbenă. Pentru febra galbenă există vaccin disponibil care este indicat să fie administrat o dată la zece ani”, a indicat Rafila.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

SUA consideră că Putin este „disperat” după ce l-a demis pe ministrul Apărării

Statele Unite(SUA) consideră că demiterea ministrului rus al apărării arată că preşedintele Vladimir Putin este "disperat" în faţa costurilor războiului din Ucraina, a afirmat...

Cum să calmezi mâncărimea și disconfortul bebelușului tău? Află în cartea VindecaDAI

Afecțiunile pielii sunt îngrijorări normale ale părinților, în primele luni de viață ale bebelușilor și nu numai. Află acum modul natural de vindecare...

Google Maps face viața șoferilor mai ușoară. Ce funcții noi a introdus

Google Maps vine cu noi update-uri. Șoferii sunt principalii beneficiari, mai ales conducătorii de mașini electrice. Modificări aduse aplicației Google Maps Noua actualizare introduce suport îmbunătățit...
Ultima oră
Pe aceeași temă