Un grav incident cibernetic a avut loc la Camera Deputaților. Hckerii au reușit să spargă baza de date a instituției și să obțină informații confidențiale, inclusiv despre premier. Atacul a avut loc în cursul zilei de astăzi, generând preocupări cu privire la securitatea sistemelor informatice ale instituțiilor guvernamentale.
Potrivit aktual24.ro, se pare că după ce un funcționar din Camera Deputaților a accesat un link trimis de hackeri. „Cineva de la Camera Deputatilor a apasat pe un link trimis de hackeri si asa s-
Un telespectator Digi24, care lucrează în domeniul IT, a adus la cunoștință că pe un site de specialitate a observat anunțul grupului de hackeri, care a confirmat accesul neautorizat și a publicat deja o parte din informații, inclusiv cărți de identitate ale unor membri importanți ai Camerei Deputaților precum Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor.
Printre datele publicate se regăsesc informații sensibile, cum ar fi fișe medicale, contracte bancare și detalii privind autoturismele personale ale deputaților. Hackerii au cerut o răscumpărare de 0,8 bitcoin, echivalentul a aproximativ 30.000 de euro, amenințând că vor continua să dezvăluie informații dacă nu li se plătește suma solicitată.
De cealaltă parte, Secretariatul General al Camerei Deputaților menționează că nu s-a solicitat nicio răscumpare.
„În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. A avut loc într-adevar o breșă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Este important de menționat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”, menționează Secretariatul General al Camerei Deputaților.
Comunicatul de presă
„La data de 30.01.2023 reprezentanţi ai Camerei Deputaţilor au sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu privire la faptul că sistemul informatic al instituţiei a fost supus unui atac informatic.
În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj.
Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informaţii suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispoziţiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.
Această etapă nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte şi complete a stării de fapt şi adoptării în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”, se arată într-un comunicat de presă.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!