Medicii rezidenți din Marea Britanie vor începe miercuri (3 ianuarie) o grevă record de șase zile, cea mai lungă grevă din istoria de 75 de ani a Serviciului Național de Sănătate (NHS), administrată de stat, care va afecta îngrijirea pacienților în timpul de vârf al cererii sezonului de iarnă, potrivit Reuters.
Ca și în alte sectoare-cheie în ultimul an, medicii rezidenți reprezentați de Asociația Medicală Britanică (BMA) au organizat o serie de renunțări pentru a solicita o remunerație mai bună în fața inflației în creștere.
BMA a renunțat la discuțiile cu guvernul după ce i s-a oferit o creștere a salariului de 8-10% și a organizat greve în perioada 20-23 decembrie. Sindicatul caută o îmbunătățire de 35% despre care spune că este necesară pentru a acoperi impactul inflației pe mai mulți ani.
Guvernul, care a convenit în ultimele luni noi acorduri de salarizare cu alți lucrători din domeniul sănătății, inclusiv cu asistente și medici seniori, a rezistat creșterilor despre care se spune că ar agrava inflația.
Grevele amenință să crească presiunea asupra serviciului de sănătate unde peste 7,7 milioane de pacienți sunt pe liste de așteptare pentru proceduri și programări.
Mii de medici tineri din Marea Britanie fac grevă în afara spitalelor din Londra
Mii de medici tineri din Marea Britanie au ieșit luni (13 martie) într-o grevă de trei zile care va perturba îngrijirea pacienților, în timp ce protestează față de salariul per oră despre care spun că este mai mic decât al unui barista. Copreședintele Asociației Medicale Britanice (BMA) a Comitetului Medicilor Juniori, Robert Laurenson, este pe linia de pichet.
Greva este cea mai recentă și implică personalul Serviciului Național de Sănătate (NHS) al Marii Britanii, finanțat de stat, în urma plecărilor multor asistente, paramedici și alți lucrători care cer o creștere a salariului care să reflecte mai bine nivelurile de inflație cu două cifre.
Mii de medici tineri din Marea Britanie fac grevă, fiind nemulțumiți în principal de nivelul de salarizare
NHS va acorda prioritate îngrijirii de urgență în timpul grevei, care ar putea avea prețul unor consultații de rutină, intervenții chirurgicale și chiar unele tratamente urgente pentru cancer, a declarat directorul medical național al NHS Anglia, Stephen Powis.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!