15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInternaționalNATO anunță creșterea bugetului militar pentru anul viitor

NATO anunță creșterea bugetului militar pentru anul viitor

Miercuri, NATO a comunicat o creștere a bugetului său militar pentru anul 2024, cu 12%, ajungând la suma de 2,03 miliarde de euro. Totodată, bugetul său civil a înregistrat o creștere de 18,2%, atingând suma de 438,1 milioane de euro, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Ce costuri trebuie să acopere bugetul civil NATO?

Sporirea fondurilor comune ale NATO reprezintă un pas important pentru ca statele aliate să abordeze cu eficiență provocările în materie de securitate comună, conform unui comunicat emis de Alianța Nord-Atlantică.

Bugetul civil al NATO acoperă cheltuielile legate de personal, costurile de operare și expenselor pentru sediul NATO, inclusiv pentru personalul său internațional civil. Pe de altă parte, bugetul militar al NATO include costurile de funcționare ale structurilor de comandă ale Alianței, precum și ale misiunilor și operațiunilor NATO la nivel mondial.

Decizia luată la Summitul de la Madrid din 2022 reflectă angajamentul țărilor aliate de a investi mai mult în NATO, ca răspuns la intensificarea competiției globale și la amenințările la adresa securității euro-atlantice, generate de acțiunile agresive ale Rusiei în conflictul cu Ucraina.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...
Ultima oră
Pe aceeași temă