Filipine a condamnat sâmbătă (9 decembrie) „acțiunile ilegale și agresive” ale Chinei în Marea Chinei de Sud, declarând că paza de coastă a Chinei a tras cu tunuri de apă asupra unei nave a biroului filipinez de pescuit care efectuează o misiune regulată de reaprovizionare, potrivit Reuters.
Videoclipurile împărtășite de Garda de Coastă filipineză au arătat nave chineze ale Gărzii de Coastă trăgând cu tunuri de apă în bărci ale biroului de pescuit din Filipine, despre care Manila a spus că se aflau într-o misiune de reaprovizionare pentru a furniza petrol și produse alimentare la peste 30 de nave filipineze în Scarborough Shoal, o zonă din Marea Chinei de Sud revendicată de ambele țări.
China a declarat mai devreme că a luat sâmbătă „măsuri de control” împotriva a trei nave de pescuit filipineze din Marea Chinei de Sud care au pătruns în apele de lângă Scarborough Shoal, a informat presa de stat.
China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, un canal pentru mai mult de 3 trilioane de dolari de comerț anual pe nave, inclusiv având părți revendicate de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia și Brunei.
Decizie cu implicații mondiale în Marea Chinei
Un diferend teritorial opune de mai mulţi ani Filipine şi China, iar Curtea Permanentă de Arbitraj (CPA) a considerat că revendicările chineze sunt nefondate.
Beijingul vociferează. Manilla rămâne prudentă. Decizia CPA de la Haga nu pune capăt crizei dintre China şi Filipine privind revendicările teritoriale ale primeia, care însumează 90% din suprafaţa Mării Chinei de Sud.
Curtea de la Haga a considerat că „nu există bază legală pentru revendicările istorice de drept asupra resurselor în zonele maritime din interiorul «liniei celor nouă puncte»”. Verdicul CPA continuă: „S-a determinat în final că Marea Filipinelor, occidentală aparţine Filipinelor şi nu Chinei” şi statul chinez a violat drepturile suverane ale Filipinelor. Imediat, Beijingul a anunţat că nu acceptă şi nu recunoaşte decizia „ilegală şi invalidă”.
Pentru a-şi justifica prezenţa în zonă, Beijingul se sprijină pe o delimitare în „nouă puncte”, apărute pe hărţile chineze datând din 1940, numită şi „linia celor nouă săgeţi”. În această zonă, China a mărit insuliţele sau recife şi a construit piste de aterizare, porturi sau faruri pe recife. Iar marina militară chineză efectuează exerciţii între arhipelagul Paracelsus şi insulele chineze Hainan. China a consolidat recife coraliene şi controlează din 2012 reciful Scarborough, situat în interiorul Zonei economice exclusive (ZEE) a Filipinelor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!