31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSocialEducaศ›ieDeca acoperฤƒ manevrele rectorului Universitฤƒศ›ii din Bucureศ™ti

Deca acoperฤƒ manevrele rectorului Universitฤƒศ›ii din Bucureศ™ti

Ministerul Educaศ›iei, condus de Ligia Deca, รฎnchide ochii la manevrele rectorului Universitฤƒศ›ii din Bucureศ™ti (UB), Marian Preda, pentru angajarea lui Bogdan Oprea, fost purtฤƒtor de cuvรขnt al lui Traian Bฤƒsescu, ca referent cu atribuศ›ii de comunicare, รฎn ciuda mai multor nereguli constatate de Corpul de Control.

Publicaศ›ia noastrฤƒ a arฤƒtat cum Bogdan Oprea, cadru didactic de predare รฎn cadrul Facultฤƒศ›ii de Jurnalism ศ™i ศ˜tiinศ›ele Comunicฤƒrii (FJSC) a Universitฤƒศ›ii din Bucureศ™ti, a anunศ›at cฤƒ este noul purtฤƒtor de cuvรขnt ales de rectorul Marian Preda, cu douฤƒ luni รฎnainte de organizarea concursului public.

Ministerul Educaศ›iei (ME) a fost sesizat pe aceastฤƒ speศ›ฤƒ, รฎnsฤƒ Corpul de Control al Ligiei Deca a decis cฤƒ nu este cazul sฤƒ trimitฤƒ o echipฤƒ de inspecศ›ie la UB, solicitรขnd instituศ›iei de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt superior sฤƒ realizeze propria anchetฤƒ internฤƒ ศ™i sฤƒ transmitฤƒ ulterior un raport.

Practic, oamenii lui Marian Preda au anchetat o posibilฤƒ ilegalitate comisฤƒ chiar de ศ™eful lor ศ™i de alesul acestuia.

Totuศ™i, chiar ศ™i รฎn aceste condiศ›ii, Corpul de Control al Ministrului Educaศ›iei a constatat o serie de รฎncฤƒlcฤƒri ale legislaศ›iei รฎn vigoare, comise รฎn procesul de angajare a lui Bogdan Oprea ca referent de specialitate cu atribuศ›ii de purtฤƒtor de cuvรขnt.

Concluzia raportului: ศ™i ce dacฤƒ?

โ€œRomรขnia liberฤƒโ€ a reuศ™it sฤƒ obศ›inฤƒ concluziile anchetei Corpului de Control.

O parte dintre neregulile constate au fost:

  • Subiectele nu au fost semnate de membrii comisiei de concurs;
  • Criteriile de evaluare consemnate รฎn planul de interviu รฎntocmit de membrii comisiei, nu corespund รฎn totalitate cu cele reglementate รฎn H.G nr. 1336/2022;
  • Planul de interviu nu a fost semnat de cฤƒtre unul din cei trei membri ai comisiei de concurs;
  • Procesul verbal al probei de interviu este semnat de toศ›i membrii comisiei, dar nu conศ›ine รฎn anexa, รฎntrebฤƒrile ศ™i rฤƒspunsurile la interviu, adresate candidatului, รฎntrebฤƒri ศ™i rฤƒspunsuri care, รฎnsฤƒ, se regฤƒsesc รฎn รฎnregistrarea audio (confuzie รฎntre vechea legislaศ›ie ศ™i cea รฎn vigoare).

รŽn acelaศ™i document se aratฤƒ cฤƒ Bogdan Oprea a fost cel care a propus รฎnfiinศ›area postului de purtฤƒtor de cuvรขnt.

โ€œRezultฤƒ din nota de relaศ›ii cฤƒ, la data de 07.03.2023, dl. B.O. a fost รฎnศ™tiinศ›at telefonic de cฤƒtre d1. M.S. -Directorul Direcศ›iei Comunicare ศ™i Relaศ›ii Publice, cฤƒ postul a fost scos la concurs ศ™i cฤƒ data de 08.03.2023 este ultima zi de รฎnscriere la concurs, moment รฎn care dl. B.O a iniศ›iat o discuศ›ie telefonicฤƒ cu conducerea universitฤƒศ›ii care, avรขnd รฎn vedere cฤƒ pรขnฤƒ la data de 07.03.2023 nu se รฎnscrisese niciun candidat la concurs, l-a rugat sฤƒ รฎศ™i depunฤƒ dosarul ศ™i sฤƒ participe la concursul publicโ€, se aratฤƒ รฎn raport.

Cu toate acestea, Corpul de Control al Ligiei Deca concluzioneazฤƒ cฤƒ: โ€œneconcordanศ›ele constatate, menศ›ionate รฎn raport, reprezintฤƒ vicii de formฤƒ, nefiind de naturฤƒ sฤƒ afecteze legalitatea ศ™i obiectivitatea desfฤƒศ™urฤƒrii concursului respectivโ€.

Bogdan Oprea a fost iertat, pentru cฤƒ a declarat cฤƒ a confundat procedurile.

โ€œDin nota de relaศ›ii a domnului B.O rezultฤƒ cฤƒ, prin analogie cu alte poziศ›ii de purtฤƒtor de cuvรขnt pe care le-a ocupat la Administraศ›ia Prezidenศ›ialฤƒ sau รฎn diferite ministere unde a fost numit purtฤƒtor de cuvรขnt prin decizie administrativฤƒ fฤƒrฤƒ concurs, a considerat cฤƒ ศ™i รฎn acest caz procedura va fi aceeaลŸiโ€, se mai precizeazฤƒ รฎn raport.

Miercuri, au avut loc alegeri รฎn cadrul UB, pentru un nou mandat de rector, Marian Preda anunศ›รขndu-ศ™i Victoria.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย X,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Laurenศ›iu Muศ™oiu
Laurenศ›iu Muศ™oiu
Laurenศ›iu Mihail Muศ™oiu lucreazฤƒ รฎn presa centralฤƒ din anul 2008. Din anul 2018 lucreazฤƒ la โ€œRomรขnia liberฤƒโ€. A absolvit Facultatea de Jurnalism ศ™i ศ˜tiinศ›ele Comunicฤƒrii din cadrul Universitฤƒศ›ii din Bucureศ™ti. Deศ›ine un master รฎn Cercetare รฎn ศ˜tiinศ›ele Comunicฤƒrii. Este, de asemenea, profesor pentru รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขntul primar ศ™i preศ™colar.
Cele mai citite

Surpriza zilei la US Open! Swiatek, eliminatฤƒ รฎn sferturi

Iga Swiatek eliminatฤƒ รฎn sferturile de finalฤƒ de la US Open: โ€žNu รฎmi explic de ce serviciul meu a fost atรขt de slabโ€ Iga Swiatek...

Ministerul Finanลฃelor รฎmprumutฤƒ peste 1 miliard lei de la bฤƒnci

Ministerul Finanศ›elor a contractat joi un รฎmprumut total de 1,03 miliarde lei de la bฤƒnci, prin douฤƒ licitaศ›ii de titluri de stat, cu dobรขnzi...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ