7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRepublica Moldova este vecină cu Rusia, susține reprezentanta Ministerului de Externe de...

Republica Moldova este vecină cu Rusia, susține reprezentanta Ministerului de Externe de la Moscova

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a avut o nouă declarație controversată, susținând că Republica Moldova ar fi o țară vecină cu Rusia, în ciuda faptului că, potrivit frontierelor recunoscute pe plan internațional, Republica Moldova se învecinează doar cu România și cu Ucraina.

Maria Zaharova deține de mai mulți ani funcția de purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, deci este exclus ca Zaharova să nu cunoască geografia Europei. Acesta este contextul în care, la briefingul săptămânal de la Ministerul de Externe, Zaharova a susținut că reprezentanții Republicii Moldova sunt „vecini cu Rusia”.

Discuția din cadrul briefing-ului a pornit de la un comentariu asupra limbii naționale a Republicii Moldova, care acum este limba română, dar despre care Rusia susține că ar trebui să fie numită „limbă moldovenească”. „Au rescris-o, au redenumit-o română. Iar acum a venit rândul limbii ruse. După Țările Baltice și Ucraina, Chișinăul recurge la derusificarea Republicii Moldova. De ce fac acest lucru, luând în considerare că sunt vecini cu Rusia, relațiile economice, că avem o istorie comună. De ce fac asta? Este evident. Pentru ca să distrugă încă o țară, sub pretextul desfășurării unor reforme. Sub anumite pretexte sunt interzise canalele rusești pe teritoriul Republicii Moldova, sunt blocate site-urile de știri rusești. Are loc o discriminare pe față, din punctul de vedere al limbii vorbite”, a susținut reprezentanta Ministerului de Externe de la Moscova.

Realitatea este că Republica Moldova este vecină la vest cu România, iar la est și la sud este vecină cu Ucraina. Ce-i drept, în estul Republicii Moldova se află Transnistria, o regiune cu populație majoritar rusofonă, aflată sub controlul regimului separatist de la Tiraspol. Revenirea Transnistriei sub controlul autorităților de la Chișinău nu este posibilă întrucât în Transnistria sunt staționați ilegal peste o mie de militari ai Rusiei. Guvernul Republicii Moldova a cerut Rusiei în repetate rânduri, fără succes, să-și retragă acești militari.

Nu este clar, până în acest moment, la ce s-a referit Maria Zaharova, când a spus că Republica Moldova ar fi vecină cu Rusia. O ipoteză ar fi că Zaharova a anticipat un simulacru de referendum în Transnistria, în urma căruia Rusia ar urma să declare „unirea” Transnistriei cu Rusia. Acest procedeu a fost folosit de regimul Putin când a anunțat „unirea” cu Rusia a peninsulei Crimeea și a regiunilor Donețk și Lugansk (toate acestea trei fiind, conform frontierelor internaționale, teritorii ale Ucrainei).

O altă ipoteză ar fi că purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a dezvăluit, mai mult sau mai puțin intenționat, intenția Rusiei de a ocupa încă o regiune din Ucraina, adiacentă Republicii Moldova. O asemenea regiune ar putea fi Bugeacul (zona de sud a Basarabiei). Dacă militarii ruși, venind dinspre Marea Neagră, ocupă Bugeacul, această zonă de ocupație rusească ar fi vecină cu Republica Moldova, precum și cu România. Practic, pe brațul Chilia, de o parte ar fi România, iar de cealaltă parte ar fi militari ruși.

Oricare dintre aceste două variante ar fi periculoasă pentru Republica Moldova, pentru Ucraina și chiar pentru România. Declarația făcută de Zaharova intervine într-un moment în care relațiile Rusiei cu Republica Moldova precum și relațiile Rusiei cu România sunt, deja, extrem de deteriorate.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Luna decembrie aduce vânzări record în sectorul alimentar: Produse tradiționale și pachete speciale pentru sărbători

Decembrie se dovedește a fi o lună extrem de bună pentru producătorii din domeniul alimentar din România, aceștia înregistrând vânzări semnificative. Conform emisiunii ZF...

FIFA modifică regulile transferurilor după cazul Lassana Diarra. Noi reglementări provizorii anunțate

FIFA a adoptat un set de reguli temporare pentru transferurile jucătorilor, în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene legate de...

Meta pregătește ochelari inteligenți cu ecrane: Lansare așteptată în 2025

Meta, în parteneriat cu Ray-Ban, va lansa anul viitor ochelari inteligenți echipați cu ecrane mici, conform unui raport publicat de Financial Times. Aceste ecrane...
Ultima oră
Pe aceeași temă