Un analist politic consideră că victoria lui Geert Wilders, în alegerile parlamentare din Olanda, îl va face pe acesta un Trump al Țărilor de Jos, potrivit Reuters.
Primul loc la alegerile olandeze pentru partidul de extremă-dreapta al lui Geert Wilders reprezintă un „cutremur” în politica țării, dar Țările de Jos nu vor părăsi UE în ciuda solicitărilor sale pentru un referendum, a declarat analistul Rene Cuperus de la Institutul Clingendael joi (23 noiembrie).
Depășind toate previziunile, Wilders’ Freedom Party (PVV) a câștigat 37 de locuri din 150 miercuri (22 noiembrie), cu mult înaintea celor 25 de locuri ale Labour/Verde și 24 de locuri pentru Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) al prim-ministrului în funcție, Mark Rutte.
Wilders a spus că vrea să fie următorul prim-ministru al Țărilor de Jos și că își va concentra eforturile pe reducerea imigrației, dar senior cercetătorul la Institutul Clingendael, Rene Cuperus, a declarat pentru Reuters că sistemul politic al țării îl va „îmblânzi”.
Cele mai radicale idei ale lui Wilders vor fi respinse de alte partide cu care trebuie să lucreze pentru a forma un guvern de coaliție.
Dar Cuperus a descris rezultatul drept „momentul Trump” al țării, referindu-se la alegerea fostului președinte al SUA Donald Trump.
Luptă strânsă la alegerile din Olanda. Rezultatul ar putea fi decisiv pentru aderarea României la Schengen
Olandezii îşi aleg astăzi noul parlament, cele mai recente sondaje de opinie indicând că va avea loc o luptă strânsă între principalele partide şi alianţe politice participante, relatează DPA, preluată de Agerpres.
Formaţiunea liberală aflată la guvernare, Partidul Popular pentru Democraţie şi Libertate (VVD), se află aproape la egalitate cu Partidul pentru Libertate (PVV, populist), condus de Geert Wilders şi cu alianţa electorală formată din social-democraţi şi Verzi, fiecare din aceste trei urmând să obţină între 16 şi 18% din sufragii.
Candidata principală a VVD, Dilan Yesilgöz, vizează să îi succeadă colegului de partid Mark Rutte şi să devină prima femeie care ajunge la conducerea guvernului.
Potrivit sondajelor de opinie, niciun partid nu va obţine majoritatea absolută în acest scrutin şi va fi necesară o coaliţie guvernamentală din cel puţin trei partide.
De la fondarea sa în 2006, PVV nu a făcut niciodată parte dintr-o coaliţie guvernamentală. Formaţiunea lui Wilders, ce are opinii antimusulmane, a urcat substanţial în sondajele de opinie după ce partidul liberal de guvernământ VVD a afirmat că de această dată nu exclude o coaliţie cu PVV.
Formaţiunile de opoziţie acuză VVD că astfel îl face pe Geert Wilders acceptabil din punct de vedere social.
Alianţa formată din social-democraţi şi Verzi, al cărei cap de listă este fostul vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene Frans Timmermans, a urcat de asemenea masiv în intenţiile de vot.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!