4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCe ar fi spus Zelenski, dacă ar fi vorbit în Parlamentul României....

Ce ar fi spus Zelenski, dacă ar fi vorbit în Parlamentul României. Liderul de la Kiev urma să garanteze drepturile românilor din Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski ar fi urmat să anunțe, în fața Parlamentului României, că statul ucrainean va garanta drepturile etnicilor români din Ucraina, a dezvăluit, într-o conferință desfășurată la București, Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe.

La 10 octombrie 2023, președintele Zelenski a avut o vizită de o zi în România, prima de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În ziua vizitei sale la București, ca urmare a unor indicii privind organizarea, în Palatul Parlamentului, a unei acțiuni de protest anti – Ucraina, președintele Zelenski n-a susținut niciun discurs în plenul Parlamentului României. Liderul de la Kiev a avut la București doar două întâlniri – una cu șeful statului român, Klaus Iohannis, cealaltă cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Apoi, la data de 18 octombrie 2023, premierul Marcel Ciolacu s-a dus la Kiev, unde s-a desfășurat prima ședință comună a guvernelor României și Ucrainei. Înainte să ajungă la Kiev și imediat după aceea, premierul României anunța că Ucraina a acceptat una dintre cererile României – aceea de a recunoaște că „limba moldovenească”, vorbită de un numeros grup minoritar din Ucraina, este, în realitate, limba română. Dar din partea statului ucrainean, nimeni nu a confirmat această informație adusă de premierul României.

Explicația acestei situații confuze a fost prezentată de Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe și fost ministru al Justiției în Guvernul României. Acum o săptămână, la 8 noiembrie, într-o conferință dedicată rezistenței anticomuniste din România, a luat cuvântul și Cristian Diaconescu. Fostul șef al Diplomației române a criticat faptul că România nu știe să-și negocieze interesele în fața altor state, așa cum face, de exemplu, Ucraina, atunci când atrage atenția că ea, Ucraina, este cea care apără Europa în fața Rusiei. „Ucraina o face, în general au reușit și vor reuși în continuare”, a explicat Diaconescu. În schimb, România dă greș, chiar în momentul când e pe cale să obțină un rezultat important. „Un Parlament întreg nu se poate opune unui cetățean care-l împiedică pe Zelenski să vorbească”, a subliniat Cristian Diaconescu, referindu-se la atitudinea unui senator din Opoziție. „Știți ce urma să anunțe Zelenski în Parlamentul României? Zelenski urma să-și asume în fața Parlamentului un anume tip de angajament în legătură cu protecția românilor din Ucraina”, a dezvăluit Cristian Diaconescu. Dar după ce a fost pus în situația să renunțe la acest discurs în plenul Parlamentului României, liderului de la Kiev nu i-a rămas decât să explice, ulterior, critic la adresa României, că „asta e țara”.

Amintim însă că, în fața președintelui Iohannis și a jurnaliștilor, președintele Zelenski declara, la Palatul Cotroceni, pentru a salva situația, că el n-a venit pregătit să țină un discurs în plenul Parlamentului României. Cu toate că, în decembrie 2022, președintele Zelenski avusese un discurs în Congresul SUA, iar în septembrie 2023 susținuse un discurs la Adunarea Generală a ONU.

În declarația susținută la data de 8 noiembrie 2023, Cristian Diaconescu nu a oferit indicii despre sursa informațiilor sale legate de vizita în România, de la 10 octombrie, a președintelui Zelenski. Cel mai probabil, sursa ar fi din interiorul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României, unde Cristian Diaconescu a fost ministru de două ori – în anul 2009 și în anul 2012.

„Știți ce urma să anunțe Zelenski în Parlamentul României? Zelenski urma să-și asume, în fața Parlamentului, un anume tip de angajament în legătură cu protecția românilor din Ucraina. Pentru că îi folosea la Uniunea Europeană, nu pentru că ne iubea”

Cristian Diaconescu,

Fost ministru al Afacerilor Externe

Premierul Ciolacu a declarat, după vizita avută la 18 octombrie la Kiev, că guvernul Ucrainei ar fi luat o decizie pentru “îndepărtarea unei nedreptăți”, adică pentru a recunoaște că „limba moldovenească”, vorbită de un numeros grup etnic din Ucraina, este chiar limba română. Premierul Ciolacu nu a explicat însă ce statut urmează să aibă etnicii români din Ucraina.

“Din acest moment, la nivel internațional nu mai există decât o singură limbă oficială pentru români: limba română! Această decizie luată de guvernul ucrainean duce la îndepărtarea unei nedreptăți. Vom colabora cu Ucraina și pentru a modifica legislația privind drepturile minorităților, pentru ca românii din Ucraina să beneficieze de aceleași drepturi de care beneficiază cetățenii ucraineni în țara noastră”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Declarația de la Kiev a premierului României ar fi putut fi anticipată de o declarație la București a președintelui Ucrainei, doar că președintele Ucrainei a renunțat să mai prezinte acea declarație.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...

O analiză a mărcii AUR: o nouă formă de populism de extremă dreapta la periferia Europei

Partidele populiste europene de extremă-dreapta au crescut pe valuri de sentimente anti-imigrație, euroscepticism și protecționism economic. În prezent, ele formează a doua cea mai...

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...
Ultima oră
Pe aceeași temă