16.3 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoZelenski spune că nu avea pregătit un discurs pentru Parlament. România și...

Zelenski spune că nu avea pregătit un discurs pentru Parlament. România și Ucraina înființează un Parteneriat Strategic

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la finalul convorbirilor sale de la București cu președintele Volodimir Zelenski, că din acest moment România și Ucraina își ridică relațiile bilaterale la nivelul unui Parteneriat Strategic.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut, la data de 10 octombrie 2023, prima sa vizită în România, de la începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Contextul vizitei este foarte complicat pentru Ucraina, în condițiile în care, în ultimele săptămâni, relațiile Ucrainei cu două țări vecine, Polonia și Slovacia, s-au răcit, din cauza insistenței Ucrainei de a exporta cereale în țările UE. La București, liderul de la Kiev a avut întâlniri separate mai întâi cu șeful statului român, Klaus Iohannis, apoi cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar în final cu premierul Marcel Ciolacu. Totuși, președintele Zelenski n-a susținut niciun discurs în plenul Parlamentului României, deși de regulă a avut asemenea discursuri când a vizitat capitalele altor țări. La conferința de presă comună, de la Cotroceni, a celor doi șefi de stat, președintele Iohannis a fost întrebat de ce președintele Zelenski nu merge și la Parlamentul României – în condițiile în care existau indicii că, la Parlament, unii politicieni români din Opoziție ar dori să protesteze împotriva președintelui Ucrainei. Zelenski a răspuns, în locul lui Iohannis, că el n-a venit cu un discurs pe care să-l țină în Parlamentul României și că își urmează programul dinainte stabilit.

La conferința de presă comună, președintele Zelenski a precizat că România va oferi Ucrainei sprijin umanitar dar și militar, menționând că acest sprijin se va referi (conform traducerii oficiale) la sisteme antiaeriene. Este însă posibil să fie vorba de antrenarea piloților ucraineni la viitorul centru de instruire de la Borcea (România), după care acești militari vor reveni în Ucraina și vor pilota avioanele F-16 ale Ucrainei. Șeful statului ucrainean a amintit și că dronele rusești reprezintă un mare pericol, ceea ce ar putea însemna că România va oferi Ucrainei mijloace pentru combaterea dronelor.

Una dintre temele sensibile în relațiile dintre România și Ucraina a reprezentat-o, permanent, situația minorității românești din Ucraina. Această temă a fost discutată și la București, între președinții Iohannis și Zelenski. După întâlnirea bilaterală, președintele Iohannis a subliniat, în fața președintelui Zelenski și a jurnaliștilor, că a discutat cu șeful statului ucrainean pentru a căuta “soluții pe dosarele sensibile”. “Am discutat pe larg și despre protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. În România trăiește o comunitate ucraineană iar în Ucraina trăiește o comunitate românească. Noi ne dorim ca cele două minorități, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special în ceea ce privește limba vorbită și educația în limba maternă”, a precizat președintele României. “Am vorbit și despre minoritățile naționale”, a confirmat președintele Zelenski, fără însă a oferi detalii. Un detaliu interesant este acela că, atunci când a sosit la Palatul Cotroceni, președintele Ucrainei a salutat garda de onoare rostind în limba română “Bună ziua!”

Președintele Iohannis a anunțat, la data de 10 octombrie, că România susține începerea negocierilor, înainte de finalul anului 2023, pentru primirea în UE a Ucrainei și a Republicii Moldova. Șeful statului român a precizat că va insista asupra acestei idei la prima reuniune a Consiliului European.

“O repet, susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României. Susținem astfel lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Președintele Zelenski a precizat că produsele agricole din Ucraina vor trece prin Republica Moldova și prin România, fără însă a menționa țările în care vor fi exportate aceste produse. Se știe că mai multe țări membre UE (inclusiv România) au pus restricții cu privire la importarea de cereale din Ucraina, pentru a-și proteja fermierii proprii.

“Cooperarea în triunghiul Ucraina – Moldova – România va permite dezvoltarea economică, cooperarea trilaterală, dă un impuls foarte bun. În curând va începe funcționarea unui coridor pentru cerealele din Ucraina prin Republica Moldova”

Volodimir Zelenski,

Președintele Ucrainei

Guvernul României a instituit un sistem de licențe pentru mărfuri agricole provenite din Ucraina sau din Republica Moldova, menit să restricționeze importul de asemenea produse.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Detergenții naturali în comparație cu cei clasici, pot fi la fel de eficienți?

Este interesant de observat cum a crescut în ultimul timp interesul pentru produsele organice de...

Revolut și Meridian Taxi au semnat un parteneriat pentru a crește flexibilitatea financiară a companiei care oferă servicii de mobilitate urbană

 Revolut Business și Meridian Taxi au încheiat un parteneriat care va contribui la creșterea flexibilității financiare a furnizorului de servicii de mobilitate urbană în...

De ce a ratat Iulian Dumitrescu Grand Prix-ul de la Monaco

Prin faptul că i s-a prelungit, săptămâna trecută, controlul judiciar impus la 1 februarie 2024, baronul liberal de Prahova, Iulian Dumitrescu, a ratat...
Ultima oră
Pe aceeași temă