25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleFoodUn restaurant cu stele Michelin se închide pentru că este prea scump

Un restaurant cu stele Michelin se închide pentru că este prea scump

După 26 de ani de activitate, un restaurant cu o stea Michelin din Belfast, Irlanda de Nord, se închide din cauza costurilor care au devenit prea mari – atât pentru clienți, cât și pentru operatorii restaurantului, notează CNN.

Deanes EIPIC, restaurantul de fine dining de top al imperiului fondat de bucătarul nord-irlandez Michael Deane în anii 1990, a câștigat prima sa stea Michelin la doar un an de la deschidere, sub numele Deanes în 1997.

Cu toate acestea, în această lună, compania a anunțat că Deanes EIPIC se va închide până la sfârșitul anului 2023 din cauza creșterii prețurilor în rândul clienților și a impactului Covid, Brexit și criza costului vieții. Este planificată o relansare cu un nou accent pe “valoare pentru bani”.

Bucătarul-șef Alex Greene, finalist în cadrul emisiunii britanice “Great British Menu”, a declarat pentru CNN Travel că vede această mișcare ca fiind simptomatică pentru o tendință în creștere în industria ospitalității.

“EIPIC în ansamblu nu era un restaurant care să fie în declin”, spune el, dar “oamenii au o anumită așteptare când trec pragul. Costul de a oferi această așteptare s-a dublat de la COVID, costul a scăpat de sub control. Și nu putem dubla prețul.”

Meniurile la EIPIC costă 100 de lire sterline fiecare (aproximativ 123 de dolari), deci nu se află la capătul extrem al scării de prețuri, dar, ca oraș mic, Belfast nu are fluxul de clienți bogați pe care îi găsiți în metropole ca Londra sau Paris.

EIPIC urmează modelul clasic de fine dining, care a adus multor restaurante o stea Michelin în Europa și în afara ei. Cu toate acestea, spune Greene, “partea mai luxoasă a diningului, cu mese acoperite cu față de masă albă și serviciu de calitate, pare să devină o eră a trecutului.”

Restaurantele moderne de calibru Michelin sunt “mai simple”, adaugă el. În timp ce pasiunea, dedicarea și calitatea mâncării sunt încă prezente, “nu ai față albă de masă, nu ai același nivel de serviciu” și este mai “economic să livrezi clientului.” În timp ce încă există o piață pentru fine dining-ul tradițional, aceasta se micșorează.

YouTube video

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă