Rusul Oleg Protopopov, legendă a patinajului artistic, a încetat din viaţă vineri la vârsta de 91 de ani, informează L’Equipe, potrivit agerpres.ro.
Alături de soţia sa, Liudmila Belousova, Oleg Protopopov a fost dublu campion olimpic, în 1964 şi 1968, în perioada sovietică. Ei au fost de asemenea de patru ori campioni mondiali şi de patru ori campioni europeni.
Ei au revoluţionat disciplina creând numeroase figuri, inclusiv pe cea pe care au numit-o spirala iubirii. În 1979, în timpul unui turneu de gală, cei doi au cerut azil politic în Elveţia, ţară pe care nu aveau s-o mai părăsească.
În 1995, Protopopov şi Belousova, care dobândiseră de puţin timp cetăţenia elveţiană, au declarat că plănuiau, în ciuda vârstei lor, să-şi arate recunoştinţa pentru această ţară încercând să se califice la Jocurile Olimpice. Îndrăgostiţi de sportul lor, ei au continuat să performeze pe patinoarele din întreaga lume până în 2016, când Protopopov avea 84 de ani.
Rămaşi foarte critici faţă de politica ţării în care s-au născut, cei doi s-au întors în Rusia abia în 2003, la invitaţia fostului hocheist Viaceslav Fetisov, apoi din nou pentru Jocurile Olimpice de la Soci în 2014.
Liudmila Belousova a decedat în 2017.
Lacul Lebedelor pe Gheaţă la Sala Palatului pe 18 ianuarie 2014
Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg – singurul balet profesionist pe gheaţă, din lume- ajunge la Bucureşti pentru un spectacol feeric, cu reprezentaţia Lacul Lebedelor, pe 18 ianuarie 2014.
Producţia Lacul Lebedelor este pusă în scenă de coregraful artist emerit al Rusiei Konstantin Rassadin, iar în ultimii 5 ani a fost prezentată pe cele mai prestigioase scene din SUA, Canada, Olanda, Germania, China, Spania, Coreea, Taiwan, Grecia, Portugalia, Irlanda, Serbia, Slovenia, Turcia, Elveţia, Columbia şi Argentina.
Faimosul libret, ce istoriseşte povestea unor prinţese transformate în lebede de către un vrăjitor malefic, al cărui blestem poate fi spulberat doar de iubirea unui prinţ, prinde viaţă pe scena patinoar şi îmbină într-un mod unic muzica simfonică, gingăşia costumelor şi măiestria balerinilor, pentru un spectacol deosebit.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!