15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 618: SUA, noi sancțiuni ce vizează producția militară...

Rusia – Ucraina, ziua 618: SUA, noi sancțiuni ce vizează producția militară a Federației Ruse

Statele Unite au anunţat o nouă serie de sancţiuni ce au ca ţintă Rusia, o parte din aceste restricţii fiind decise împotriva companiilor din diverse ţări care au legături comerciale cu industria militară rusă, în timp ce Washingtonul încearcă să îngreuneze activitatea complexului militar-industrial rus, mai ales producţia de arme ce înglobează tehnologii avansate şi care sunt folosite în războiul din Ucraina, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat consolidarea sancţiunilor împotriva a 130 de persoane şi entităţi implicate în schimburile comerciale cu Rusia prin care aceasta din urmă obţine “tehnologii şi echipamente necesare” efortului de război în Ucraina.

Potrivit Ministerului american de Finanţe, Rusia profită de legăturile sale comerciale cu China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite (EAU), ţări devenite “noduri comerciale pentru exportul, reexportul şi transferul către Rusia de tehnologii şi echipamente străine”. Prin urmare, circa 20 de companii din EAU, 10 din Turcia şi 3 din China au fost incluse acum pe lista SUA cu sancţiuni.

Noile sancţiuni vizează de asemenea entităţi şi persoane fizice implicate în comerţul cu materiale şi tehnologii obţinute din străinătate, precum şi în activitatea de cercetare-dezvoltare.

O atenţie deosebită în noua serie de sancţiuni are în vedere reţeaua de companii şi persoane implicate în achiziţia de materiale şi componente destinate fabricării dronelor de atac ruseşti, mai ales dronele KUB-BLA şi Lancet, cea din urmă provocând mari pierderi armatei ucrainene.

Pe lângă producţia rusă de armament, noul set de sancţiuni americane cuprinde şapte bănci ruse şi mai mulţi responsabili bancari ruşi, precum şi sectoarele energetic şi minier ale Rusiei, în special proiectul Arctic-2 LNG de transport al gazelor naturale lichefiate (GNL) destinate exportului, Washingtonul motivând că astfel va fi diminuată capacitatea Moscovei de a finanţa războiul.

Citește și:

A 617-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Creditele ipotecare au crescut cu 29% în primul trimestru din 2024

Creditele ipotecare noi acordate în primele trei luni ale acestui an au totalizat aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel naţional, în creştere cu...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă