13.2 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăVideoVIDEO. Fostul premier chinez marginalizat de Xi a murit. Avea 68 de...

VIDEO. Fostul premier chinez marginalizat de Xi a murit. Avea 68 de ani

Fostul premier chinez Li Keqiang a murit în urma unui atac de cord la vârsta de 68 de ani, la doar șapte luni după ce s-a retras după un deceniu de mandat.

Fostul premier chinez Li Keqiang a murit vineri, 27 octombrie, la vârsta de 68 de ani, în urma unui atac de cord subit.

Retragerea lui Li, în martie, a urmat unui deceniu de mandat, în timpul căruia influența sa asupra reformei economice s-a diminuat semnificativ.

Cândva unul dintre principalii candidați la conducerea Partidului Comunist, el a fost marginalizat de președintele Xi Jinping.

Viziunea lui Li pentru reforma economică, numită adesea „Likonomia”, s-a confruntat cu provocări, deoarece Xi a favorizat un control mai mare din partea statului.

Moartea sa este deplânsă pe scară largă pe rețelele de socializare chinezești, mulți dintre ei exprimându-și șocul și durerea, iar unii spunând că a marcat sfârșitul unei ere.

„Cred că mulți din China își vor aminti de Li Keqiang ca de acel premier cu picioarele pe pământ, care a fost mereu atent la cei mici și la omul de rând de pe stradă,” spune Wen-Ti Sung, politolog la Universitatea Națională din Australia.

Li s-a născut în provincia Anhui, o zonă agricolă săracă din estul Chinei, și a avut origini umile.

A fost nevoit să muncească la câmp în timpul Revoluției Culturale.

În timp ce studia dreptul la Universitatea din Peking, s-a împrietenit cu susținători ai democrației, unii dintre ei contestând ulterior controlul partidului.

A fost cunoscut pentru faptul că a fost pragmatic în politicile economice, punând accentul pe reducerea diferențelor de bunăstare și pe furnizarea de locuințe la prețuri accesibile.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Accident cu două persoane decedate după ce o autoutilitară s-a răsturnat

Două persoane au murit şi trei au fost rănite, în noaptea de duminică spre luni, într-un accident produs pe DN 13B, între localităţile Praid...
Ultima oră
Pe aceeași temă