17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCopiii din Daneti au mancat dulciuri expirate

Copiii din Daneti au mancat dulciuri expirate

Inca un copil din comuna doljeana Daneti, intoxicat cu bomboane vechi, a ajuns, ieri dimineata, la Spitalul de Boli Infectioase din Craiova. Acesta este cel de-al nouasprezecelea elev al scolii amintite care s-a imbolnavit dupa ce a mancat bomboane pentru pomul de Craciun aduse tocmai la sfarsitul lui martie.

Dorinta fundatiei „Cuvantul care zideste”, de pe langa Arhiepiscopia Craiova, de a face o bucurie copiilor comunei Daneti s-a transformat intr-un adevarat dezastru. Peste 30 de elevi ai scolii amintite s-au ales cu toxiinfectie alimentara dupa ce au mancat acele bomboane. Din acestia, cea mai mare parte au fost transportati in mai multe grupuri – in functie de timpul ce trecea pana la primele simptome la fiecare individ – la Craiova.

Fundatia se spala pe maini

Dupa toate acestea, reprezentantii fundatiei „Cuvantul care zideste” incearca sa se spele pe maini de responsabilitate. Marius Chidarcea, directorul executiv al fundatiei, a spus ca firma FELVIO DISTRIBUTION a sponsorizat ONG-ul patronat de Arhiepiscopia Craiova cu bomboane de pom produse de Kraft Foods. „Ne-am uitat cu atentie pe ambalaj si am vazut ca era trecut termenul de garantie, bomboanele urmand sa expire in luna a cincea din 2006.” Iresponsabilitatea celor care s-au jucat cu sanatatea copiilor nu s-a oprit aici. Acelasi reprezentant al fundatiei amintite a mai spus un lucru care ne-a cutremurat: loturi intregi de bomboane pentru pomul de Craciun au mai fost distribuite, prin intermediul… Mitropoliei Olteniei, copiilor din mai multe localitati din Dolj, dar ca… „nu s-a intamplat nimic pana acum”.

Sponsorizare „in garantie”

Primarul comunei unde s-au imbolnavit zecile de copii, Constantin Spiridon, a spus ca au primit bomboane din partea fundatiei „Cuvantul care zideste” 720 de elevi si 285 de prescolari. Directorul de vanzari al firmei care a sponsorizat fundatia Mitropoliei Olteniei, Sorin Toma, a precizat ca bomboanele au fost trimise fundatiei acum o luna, cand inca se mai aflau in garantie. In ciuda tuturor lamentarilor, copiii din Daneti au mancat dulciurile expirate. Conform declaratiei de conformitate trimise de Kraft Foods odata cu bomboanele, o parte din acestea au expirat pe 26 martie 2006, iar alta parte vor expira pe 28 aprilie a.c. Ne intrebam: de unde a aparut celalalt termen de garantie, din mai?
Acest tip de produse alimentare (bomboane de ciocolata) este foarte perisabil. Bomboanele de pom se pot altera chiar inainte de termen daca nu sunt pastrate in conditiile impuse de producator si inscriptionate pe ambalaj. Copiii au dureri abdominale, senzatii de voma, febra si eruptii cutanate. Inspectoratul Sanitar de Sanatate Publica Dolj (fosta Politie Sanitara) a demarat o ancheta pentru a stabili cine poarta responsabilitatea pentru ceea ce s-a intamplat joi la Daneti, in Dolj.

Cele mai citite

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...

FCSB în pericol de depunctare din cauza declarațiilor lui Gigi Becali!

Gigi Becali riscă o nouă suspendare după acuzațiile aduse arbitrului Horațiu Feșnic, ceea ce pune FCSB în pericol de a pierde 3 puncte în...

Ambasadorului SUA la Budapesta a criticat Ungaria pentru apropierea de Putin

Ambasadorului SUA, David Pressman, la Forumul Budapesta 2024, din data de 18 septembrie, a vorbit despre alegerile din SUA și legătura dintre pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă