20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalRomânia, Bulgaria și Grecia vor o arteră comună de transport și de...

România, Bulgaria și Grecia vor o arteră comună de transport și de energie, cu conexiune spre Republica Moldova

O delegație condusă de premierul Marcel Ciolacu participă, în ziua de 9 octombrie 2023, la Reuniunea trilaterală România – Bulgaria – Grecia, având ca principal subiect o arteră comună de transport și de energie de-a lungul Peninsulei Balcanice.

Reuniunea se desfășoară în orașul bulgar Varna de pe litoralul Mării Negre, gazda fiind premierul Bulgariei, Nikolai Denkov. Alături de delegațiile din cele trei țări ale “trilateralei”, la conferința de la Varna a venit și ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov. Principala temă a reuniunii este conectivitatea regională, cu accent pe viitorul coridor Grecia – Bulgaria – România, pe traseul Salonic – Kavala – Alexandroupolis – Burgas – Varna – Constanţa. Acest coridor ar putea avea și o conexiune spre Republica Moldova.

Pe traseul indicat ar urma să se construiască o infrastructură modernă de transport, de comunicaţii şi de energie. Inițiativa acestui coridor a fost lansată de premierul Denkov al Bulgariei, cu prilejul unei reuniuni care s-a desfășurat la Atena, acum două luni. La reuniunea de la Atena venise și șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu.

Potrivit presei din Bulgaria, la reuniunea de la Varna, din 9 octombrie, a celor trei prim-miniștri, mai participă vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, precum și comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean.

Din delegația condusă de premierul Ciolacu fac parte vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu și ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...

Prefect Prahova: Zona din jurul craterului de la Slănic dă semne de stabilizare

La fața locului încă se efectuează măsurători și expertize, iar din primele concluzii zona dă semne de stabilizare, afirmă prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu,...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă