10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInternaționalSUA vor ca în Nagorno-Karabah să se garanteze dreptul de întoarcere a...

SUA vor ca în Nagorno-Karabah să se garanteze dreptul de întoarcere a zeci de mii de armeni

Statele Unite(SUA) au reiterat luni apelul lor în favoarea unei misiuni internaţionale de observare în Nagorno-Karabah, pentru a garanta dreptul de întoarcere a zeci de mii de armeni care au fugit din fosta regiune separatistă, scrie AFP, preluat de agerpres.ro.

“Reiterăm apelul nostru pentru o misiune de observare internaţională şi independentă” în fosta enclavă, cu scopul de a “linişti populaţia şi a garanta dreptul şi securitatea tuturor celor care doresc să se întoarcă acolo”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Or, a adăugat el, “Azerbaidjanul a dat garanţii în acest sens. Credem că ar trebui să existe o misiune internaţională de supraveghere la faţa locului pentru a observa şi a oferi garanţii”.

După o ofensivă fulger a forţelor azere în septembrie, aproape întreaga populaţie armeană a fugit din autoproclamata republică Nagorno-Karabah, care şi-a anunţat dizolvarea la 1 ianuarie 2024.

După sfârşitul Imperiului Rus, această regiune muntoasă populată în principal de armeni, care o consideră ancestrală, face parte din Azerbaidjan. Ea şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991 după căderea Uniunii Sovietice, cu sprijinul Armeniei.

Separatiştii din Nagorno-Karabah s-au opus regimului de la Baku peste trei decenii, în special în cursul a două războaie între 1988 şi 1994 şi în toamna lui 2020. Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată republica autoproclamată.

O misiune ONU a putut vizita duminică Nagorno-Karabah, pentru prima dată în aproximativ 30 de ani, pentru a evalua nevoile umanitare de acolo.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane a refuzat să comenteze dacă Baku a comis o “epurare etnică” în Nagorno-Karabah, aşa cum acuză Armenia.

“Luăm în serios orice acuzaţie de genocid sau epurare etnică sau alte atrocităţi. Şi nu vom ezita să luăm măsurile adecvate pentru a răspunde acuzaţiilor de atrocităţi şi pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili”, a afirmat el.

“Dar, ca întotdeauna, stabilirea unui ori a unei epurări etnice este un proces deliberat, bazat pe dovezi” a spus el.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă