4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMApN a trimis Parlamentului cererea de aprobare a programului F-35. Achiziția de...

MApN a trimis Parlamentului cererea de aprobare a programului F-35. Achiziția de „avioane invizibile” este cel mai scump program militar al României, în valoare de 6,5 miliarde USD

Cererea Ministerului Apărării Naționale (MApN) privind demararea programului de cumpărare a avioanelor de luptă F-35 a ajuns la Parlamentul României, în vederea aprobării, această aprobare fiind obligatorie pentru orice achiziție mai scumpă de o sută de milioane de euro.

Conform solicitării pe care a formulat-o MApN, programul F-35 are o valoare estimată, pentru Faza 1, de 6,5 miliarde de dolari SUA. Acesta ar putea fi cel mai scump program de achiziții militare din întreaga istorie a României. Programul se intitulează „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35” și se va derula conform clauzelor de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS), pe care le derulează Guvernul Statelor Unite. Avioanele F-35 sunt produse în SUA de firma Lockheed Martin iar singurul furnizor al acestui model de aeronavă este SUA. Nu există alți producători care să ofere aeronave echivalente cu F-35. Modelul F-35 este supranumit „avion invizibil”, întrucât este foarte greu detectabil pe radar. Aeronavele pe care le cumpără România vor putea lovi atât ținte aeriene cât și ținte aflate la sol.

„Faza I a programului de înzestrare va fi iniţiată în anul 2023 şi presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic iniţial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor şi de muniţii aer-aer şi aer-sol, pentru o valoare estimată de 6.5 miliarde USD, iar cantităţile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziţionate urmează a fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurii de atribuire a respectivului contract de achiziţie”, a precizat MApN în solicitarea transmisă către Parlamentul României.

Înainte să ajungă la Parlament, propunerea MApN privind cumpărarea de avioane F-35 fusese aprobată de CSAT, în ședința din 11 aprilie 2023. La acel moment, premier era Nicolae Ciucă, general în rezervă, fost ministru al Apărării. Se poate presupune că solicitarea MApN a fost susținută inclusiv de premierul Ciucă. În privința costurilor, după cum estima, încă de la acel moment, ziarul „România Liberă”, dacă se analizează un program similar derulat de Norvegia, care a trecut, așa cum va face și România, de la F-16 la F-35, o singură escadrilă (16 sau 17 aeronave) de F-35 ar costa circa 3,2 miliarde USD. România va cumpăra în Faza 1 două escadrile F-35, ceea ce ar echivala cu suma estimată în acest moment, de 6,5 miliarde USD. Există și Faza a 2-a, în care România ar urma să cumpere cea de a treia escadrilă, adică încă 16 aeronave F-35. Cel mai probabil, cele trei escadrile ar fi plasate pe trei baze aeriene diferite, în locul actualelor escadrile F-16. Una dintre baze ar putea fi la Fetești, alta la Câmpia Turzii, iar despre cea de a treia încă nu s-a făcut un anunț public.

Solicitarea de aprobare trimisă de MApN către Parlament este semnată de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. În scrisoare, ministrul precizează Parlamentului că acest program a fost aprobat atât de CSAT cât și de actualul premier, Marcel Ciolacu (la momentul acelei ședințe CSAT, Ciolacu încă nu era premier și nu era membru CSAT). Achiziția ar urma să se deruleze în condițiile în care, în anul 2023 și în cei următori, bugetul Apărării este de 2,5 la sută din PIB, adică a fost majorat față de nivelul anterior, de 2 la sută din PIB. La nivelul MApN există un Program privind transformarea Armatei României până în anul 2040.

Conform Legii 195 / 2012, care se referă la atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, orice achiziție militară care depășește echivalentul a o sută de milioane de euro are nevoie de aprobarea prealabilă a Parlamentului României.

Este interesant de observat că decizia României de a cumpăra avioane F-35 nu este neapărat legată de războiul din Ucraina, întrucât ea fusese anunțată înainte de declanșarea actualului război. Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie 2022. Președintele Iohannis vorbea despre F-35 la data de 2 februarie 2022, în contextul unei vizite pe care a efectuat-o la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii.

„Noile tipuri de avioane intrate în dotarea armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Acum șase luni, MApN difuza un interviu acordat de șeful Direcției Generale pentru Armamente, generalul Teodor Incicaș. Generalul preciza că programul de înzestrare cu avioane necesită demersuri ample, cum ar fi analize în ceea ce privește infrastructura, realizarea corecțiilor de infrastructură prin investiții, iar apoi achiziția în sine, care este complexă ca derulare și ca termen de livrare.

“Armata României își propune ca după 2030 să realizeze prima escadrilă de avioane F-35. În acest sens e nevoie de demersuri complexe precum analize în ceea ce privește infrastructura, realizarea corecțiilor de infrastructură prin investiții, iar mai apoi achiziția”

Teodor Incicaș,

Șeful Direcției Generale pentru Armamente

Dacă în anul 2023 sau cel târziu în 2024 reușim “să facem demersuri pentru semnarea contractului pentru F-35”, vom avea o escadrilă după anul 2030, explica generalul Incicaș.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prezenţa la vot la ora 15.30, la nivel naţional este 34,33%. În 2019, era 29,21%

Aproape 500.000 de români au votat până la ora 15.00 la secţiile de vot din străinătate, mai mulţi decât în 2019, când au fost...

Românii vor călători fără buletin în Bulgaria după aderarea la Schengen terestru, dar controalele vor continua cel puțin șase luni

Românii vor putea călători în Bulgaria fără a fi necesar să prezinte buletinul imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă