Ploile necruțătoare din zilele acestea, de după taifunul Haikui, venind ca rămășițele acestuia, au provocat peste 100 de alunecări de teren, au prins aproximativ 1.360 de locuitori în apele inundațiilor și au ucis cel puțin șapte persoane în sudul Chinei, a informat presa de stat marți (12 septembrie), potrivit Reuters.
Imaginile difuzate de CCTV au arătat inundații extinse în Guangxi și provincia Guangdong luni (11 septembrie), cu personalul de urgență evacuând rezidenții pe jante de cauciuc. Imaginile dronei au arătat râuri umflate depășind orașele din apropiere, cu apa de la inundație.
Furtunile necontenite din ultimele trei zile, în majoritatea zonelor orașului Yulin, au provocat 115 alunecări de teren care au distrus drumuri, a declarat presa de stat, în timp ce un total de 13.200 de persoane au fost evacuate în Yangjiang duminică la ora 17:30, a informat CCTV luni.
Oamenii de știință avertizează că taifunurile care lovesc China devin din ce în ce mai intense și căile lor devin mai complexe, crescând riscul de dezastru, chiar și în orașele de coastă precum Shenzhen, care au deja capacități puternice de apărare împotriva inundațiilor.
VIDEO: Un taifun lovește China
Taifunul Doksuri a ajuns vineri în sudul Chinei, după ce a trecut pe lângă Taiwan și Filipine, unde a ucis zeci de persoane. Este al doilea cel mai puternic taifun care aterizează în Fujian, după taifunul ucigaș Meranti din 2016.
Paza de coastă din Filipine se luptă contra cronometru pentru a salva pasagerii unei nave care s-a răsturnat în apropiere de Manila, ucigând cel puțin 25 de persoane.
Feribotul s-a răsturnat joi, când pasagerii, alarmați de vânturile puternice ale taifunului Doksuri, s-au grăbit spre o parte a vasului.
Autoritățile au declarat că nu este clar câte persoane se aflau pe feribot, dar că cel puțin 40 de persoane au fost salvate.
Taifunul Doksuri a trecut pe lângă Taiwan înainte de a ajunge în sudul Chinei vineri dimineață.
Insula Kinmen din Taiwan a fost lovită de ploi abundente și vânturi puternice.
Copaci au fost doborâți și mii de case au rămas fără curent electric.
Întreprinderile și școlile au fost închise pe fondul avertismentelor privind alunecările de teren și inundațiile.
Peste 300 de zboruri interne și internaționale au fost suspendate, iar serviciile feroviare între sudul și estul Taiwanului au fost oprite.
Înaintea sosirii lui Doksuri, autoritățile meteorologice din China au emis alerta roșie de cel mai înalt nivel, avertizând populația să se pregătească pentru ploi și rafale puternice.
Provincia sudică Guangdong, care se află de-a lungul coastei, s-a pregătit legând bărcile de bornele din porturile de pescuit și plasând saci de nisip în gări. De asemenea, au fost suspendate serviciile de transport feroviar care leagă orașe dens populate precum Shenzhen, Guangzhou și Hangzhou.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!