5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternaționalEmisarul ONU pentru Sahara Occidentală a sosit în această țară în prima...

Emisarul ONU pentru Sahara Occidentală a sosit în această țară în prima sa vizită

Emisarul Naţiunilor Unite(ONU) pentru Sahara Occidentală, Staffan de Mistura, a sosit luni la Laayoune pentru consultări „cu toate părţile în cauză”, prima sa vizită în acest teritoriu disputat de la preluarea mandatului, a anunţat ONU, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

Staffan de Mistura „aşteaptă cu nerăbdare să efectueze vizite în regiune şi să organizeze reuniuni implicând toate părţile în cauză înainte de publicarea raportului secretarului general către Consiliul de Securitate în octombrie”, a informat ONU într-un comunicat.

Această vizită are ca „perspectiva de a face să avanseze în mod constructiv procesul politic privind Sahara Occidentală”, a adăugat aceeaşi sursă, fără a oferi detalii despre programul emisarului ONU sau durata acestuia.

Problema Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă considerată „teritoriu neautonom” de către ONU, opune de zeci de ani Marocul separatiştilor saharawi din Frontul Polisario, susţinuţi de Alger.

Rabatul, care controlează aproape 80% din acest teritoriu, propune un plan de autonomie sub suveranitatea sa. Polisario solicită un referendum de autodeterminare sub egida ONU, prevăzut când a fost semnat în 1991 un acord încetare a focului, dar care nu s-a materializat niciodată.

Numit în octombrie 2021, Staffan de Mistura a călătorit de mai multe ori în regiune pentru a se întâlni cu diverşi actori fără ca procesul politic să se reia.

La sfârşitul lui octombrie 2022, Consiliul de Securitate al ONU a îndemnat „părţile” în conflict să „reia negocierile” pentru a permite o soluţie „durabilă şi reciproc acceptabilă”.

Dar Algeria – care a rupt relaţiile diplomatice cu Marocul în 2021 – se opune reluării negocierilor sub formă unor mese rotunde cum au fost cele organizate în Elveţia de către precedentul emisar al ONU, fostul preşedinte german Horst Köhler, care a demisionat la mijlocul lui 2019 pentru că nu a reuşit să obţină rezultate semnificative.

Ultima masă rotundă a avut loc în primăvara lui 2019 în prezenţa Marocului, Frontului Polisario, Algeriei şi Mauritaniei.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze în octombrie o rezoluţie privind problema Saharei Occidentale, reaminteşte AFP.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...

Apelul premierului Ciolacu la parteneriate pentru reindustrializare are efect. 

Sprijin financiar important pentru un mare șantier naval   Șantierul Naval Damen Galați a obținut o finanțare de 25 mil. euro de la Exim Banca Românească pentru extinderea și modernizarea capacităților de asamblare...

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă