6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPiloții ucraineni se vor instrui în România pe avioane trimise din Olanda

Piloții ucraineni se vor instrui în România pe avioane trimise din Olanda

Forțele Aeriene ale Olandei vor trimite în România avioane de luptă F-16, care vor fi folosite la centrul de instruire de la Borcea, pentru antrenarea piloților ucraineni.

Programul de instruire a piloților ucraineni în România este reglementat printr-o scrisoare de intenție semnată între România, Olanda și compania americană Lockheed Martin. Din partea României, documentul a fost semnat de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, la data de 29 august 2023.

„Scrisoarea de intenție pe care am semnat-o vizează înființarea Centrului de Pregătire F-16 din România, inițiativă menită să sprijine dezvoltarea competențelor piloților români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice. Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr.

În vederea implementării acestui proiect, Forțele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloților români. La rândul ei, compania Lockheed Martin va asigura sprijin tehnic, prin intermediul instructorilor de zbor și personalului tehnic-ingineresc, a anunțat MApN la data de 29 august 2023.

„Lockheed Martin este mândră să colaboreze cu Olanda și România pentru acest Centru european de instruire F-16 din România, care va îmbunătăți pregătirea pentru misiune printr-o soluție cuprinzătoare de antrenament F-16 pentru piloții români”, a transmis, la rândul ei, compania americană, la data de 31 august 2023.

La data de 6 iulie 2023, CSAT a analizat acest program de instruire. Cu câteva zile înainte de ședința CSAT, ziarul „România Liberă” anunța, în premieră, că piloții ucraineni se vor instrui în România.

Forțele Aeriene Române dețin în prezent o escadrilă F-16, formată din 17 aeronave. Ea are baza la Borcea, acolo unde va funcționa și viitorul centru de instruire. Alte 32 de aeronave F-16, adică alte două escadrile, urmează să intre în dotarea Forțelor Aeriene Române. Oficialii români au declarat de mai multe ori că, pentru România, programul F-16 este o etapă intermediară, înainte de trecerea la avioane F-35. Asemenea avioane ar urma să intre în dotarea Forțelor Aeriene Române după anul 2030.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Klaus Iohannis a votat, dar a refuzat să facă declarații

Elena Lasconi a venit cu prăjituri „fără blat” la secția de votare Președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din...

Românii vor călători fără buletin în Bulgaria după aderarea la Schengen terestru, dar controalele vor continua cel puțin șase luni

Românii vor putea călători în Bulgaria fără a fi necesar să prezinte buletinul imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră...
Ultima oră
Pe aceeași temă