15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăEconomieAutoConstructorii auto sunt îngrijorați de planurile de creștere a fiscalității ale Guvernului

Constructorii auto sunt îngrijorați de planurile de creștere a fiscalității ale Guvernului

Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), organizația industriei auto din România care generează peste 200.000 de locuri de muncă directe, o cifră de afaceri cumulată de 31 miliarde de euro si 29% dintre exporturile țării, a luat act cu ingrijorare de intentia Guvernului Romaniei de a introduce masuri fiscale ce pot impacta mediul de afaceri.

Sectorul auto, a întâmpinat numeroase provocări pe parcursul ultimelor ani: mai întâi pandemia cu un efect imediat de încetinire a businessului, apoi criză semiconductorilor, conflictul din Ucraina, creșterea prețurilor utilităților, mărfurilor și muncii adăugând o povara imensă asupra bugetelor companiilor. În plus, industria se află în centrul unei transformări profunde.

„Considerăm că această revoluție tehnologică este o mare șansă pentru România de a-și reconfirmă poziția în industria auto europeană, în special în competiția cu Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia. Acest moment reprezintă o oportunitate pentru România de a reduce decalajul și a-și consolida poziția la nivel european. Desigur, această revoluție de mari dimensiuni necesită un parteneriat puternic între companii, autorități și asociații și eforturi comune din partea tuturor și, mai important, necesită investiții mari care pot fi susținute doar prin stabilitate și predictibilitate pe termen lung”, spun oficialii ACAROM.

De asemenea, ACAROM, susține că lipsa de predictibilitate fiscală sau legislativă, a dialogului cu mediul de afaceri, lipsa unor studii de impact pe termen scurt, mediu și lung înainte de luarea unor asemenea decizii, vor avea un impact negativ asupra sectorului auto național, și riscă să provoace renunțarea la planurile de investiții în curs, la scăderea atractivității României că posibilă destinație pentru proiecte noi și implicit la pierderea unui număr important de locuri de muncă.

„Trebuie să reamintim că ne aflăm într-un mediu economic volatil atât la nivel European cât și la nivel național, și orice schimbare neprevăzută în legislația fiscală, va conduce automat la dezechilibre macroeconomice iar un tratament fiscal aplicat diferit companiilor va genera cu siguranță efecte negative asupra planurilor de afaceri și de dezvioltare a companiilor impactate”, conchid reprezentanții ACAROM.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Eșec pentru Gloria Bistrița în finala EHF European League. Dunărea Brăila a terminat pe locul patru

Gloria Bistriţa a pierdut finala EHF European League la handbal feminin, fiind învinsă de formația norvegiană Storhamar cu scorul de 29-27, duminică seară, la...

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR, după ce Elveția a câștigat Eurovisionul: „Victoria lui Nimeni. Un imn înălţat non-binarităţii”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a reacționat dur după ce interpretul elvețian Nemo a cucerit marele trofeu de la...

Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă