Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat marţi că speră în încheierea unui tratat de pace între Armenia şi Azerbaidjan privind problema spinoasă a enclavei Nagorno-Karabah în pofida dificultăţilor, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.
Armenia şi Azerbaidjanul au purtat două războaie pentru controlul acestui teritoriu muntos şi încercările de normalizare a relaţiilor mediate de Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia nu au înregistrat progrese semnificative.
Tensiunile au escaladat la începutul lunii iulie, când Azerbaidjanul, sub diferite pretexte, a închis traficul pe coridorul Lacin, singura rută care leagă Nagorno-Karabah de Armenia.
Această blocadă azeră a creat o criză umanitară gravă în enclavă, populată în principal de armeni, cu penurie de alimente şi medicamente şi întreruperi frecvente de curent.
Şeful diplomaţiei ruse i-a primit, marţi, la Moscova pe omologii săi armean şi azer.
„A fost acordată o atenţie deosebită problemelor de delimitare, care sunt strâns legate de toate temele aflate în discuţie, şi problemelor încheierii rapide a unui tratat de pace între Baku şi Erevan”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit unui comunicat.
„Sperăm că semnarea acestui acord va fi punctul culminant al unui amplu proces de negociere”, a adăugat el, recunoscând însă că „nu este o cale uşoară”.
Ministrul de Externe rus a cerut ca Azerbaidjanul să „furnizeze fără întârziere (…) populaţiei din (Nagorno Karabah) alimente, medicamente, produse de primă necesitate şi să asigure o aprovizionare continuă cu energie electrică şi gaze”.
Premierul armean Nikol Pashinyan a apreciat vinerea trecută, într-un interviu acordat AFP, că un nou război între ţara sa şi Azerbaidjan este „foarte probabil”, acuzând Baku de un „genocid” împotriva etnicilor armeni din enclava Nagorno-Karabah.
Primul război în Nagorno-Karabah în anii 1990 s-a soldat cu circa 30.000 de morţi, iar conflictul mai recent, cel din 2020, a făcut 6.500 de morţi de ambele tabere, potrivit AFP.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!