5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPredoiu garantează că toți miniștrii din Consiliul JAI vor România în Schengen

Predoiu garantează că toți miniștrii din Consiliul JAI vor România în Schengen

Noul ministru român de Interne, Cătălin Predoiu, susține că a discutat, atât oficial cât și neoficial, cu toți ceilalți miniștri din Consiliul JAI (Justiție – Afaceri Interne) și că, în discuțiile purtate, toți acești miniștri au admis că Spațiul Schengen va fi consolidat prin admiterea României.

Cătălin Predoiu este acum ministrul Afacerilor Interne iar anterior a fost ministrul Justiției. În ambele funcții, Predoiu a participat la reuniunile oficiale sau informale ale Consiliului JAI, Consiliu format din miniștrii de Interne și ai Justiției din statele membre UE. La data de 24 iulie 2023, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Poliției de Frontieră a României. Mesajul ministrului Predoiu include și o referire, extrem de interesantă, la negocierile pentru intrarea României în Schengen. „O mai spun din nou, evoc colegii din Consiliul JAI. Nu numai în bilaterale, nu numai în întâlniri oficiale, atât colegii miniştri, cât şi comisarul european, inclusiv în discuţii informale care au loc în marja JAI, sunt unanimi în a susţine această constatare logică – consolidarea spaţiului Schengen presupune România înăuntru”, se menționează în mesajul transmis de ministrul Predoiu.

Ministrul român de Interne a subliniat că migrația ilegală va continua să afecteze Europa și că, doar prin colaborare internațională, acest fenomen poate fi ținut sub control. „Enclavizarea, separarea ţărilor în Uniunea Europeană în abordarea problemei migraţiei este cea mai sigură cale spre eşec. Şi problema migraţiei oricum nu va pleca de aici. Deci, concluzia ar fi să continuăm pe acelaşi drum, să ne recunoaştem corect unii altora rezultatele, să nu le instrumentalizăm unii împotriva altora, să nu punem interesul naţional îngust văzut în raport de interesul naţional al altui stat şi să înţelegem că ne vom servi interesele suverane naţionale armonizându-ne şi ajutându-ne reciproc”, a explicat ministrul Predoiu.

Acum o săptămână, eurodeputatul român Nicu Ștefănuță făcea și el o evaluare asupra șanselor României de a fi primită în Schengen, pe parcursul semestrului al doilea al anului 2023. Europarlamentarul Ștefănuță era însă mai pesimist decât ministrul Predoiu. Nicu Ștefănuță estima că România ar putea fi primită în Schengen abia în decembrie 2023, nu mai devreme. Ștefănuță consideră că etapele de care depinde intrarea României în Schengen sunt alegerile din iulie 2023 din Spania, alegerile de toamnă din Olanda, aprobarea alocării de două miliarde de euro pentru suplimentarea protecției frontierelor UE, abilitatea președintelui Iohannis și a guvernului României de a negocia cu cancelarul Austriei, precum și evitarea apariției unor evenimente nedorite, legate de războiul din Ucraina sau de fluxul migrației, care ar îngreuna o decizie de extindere a Spațiului Schengen. După cum se știe, alegerile legislative din Spania, din 23 iulie, au dus la un rezultat slab pentru partidul de extremă dreapta Vox, acesta nefiind cooptat la guvernare. Din acest motiv, poziția Spaniei, mai ales dacă rămâne în funcție actualul premier, Pedro Sanchez, va continua să fie favorabilă primirii României în Schengen.

În privința Olandei, acolo vor avea loc alegeri legislative anticipate, la data de 22 noiembrie 2023. Alegerile sunt necesare întrucât coaliția de guvernare condusă de premierul Mark Rutte s-a destrămat, tocmai din cauza eșecului negocierilor asupra unui plan de măsuri care urma să limiteze migrația. Amintim că, în Consiliul JAI din decembrie 2022, Olanda și Austria au fost țările care au blocat prin veto primirea în Schengen a României și Bulgariei. Olanda a susținut că ar fi acceptat România în Schengen, dacă votul pentru România n-ar fi fost corelat cu votul pentru Bulgaria.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță consideră că România are șanse mai mari decât acum un an să fie primită în Spațiul Schengen dar avertizează că încă nu există o poziție favorabilă din partea cancelarului Austriei. Cancelarul Nehammer ar putea fi eventual convins prin intervenția președintelui Iohannis sau a premierului Ciolacu, este de părere Nicu Ștefănuță.

„Problema rămâne în continuare la Viena. Sunt voci din interiorul PPE care spun că Nehammer nu își va schimba poziția, în ciuda faptului că lucrurile au avansat mult față de anul trecut. Cel mai important este ca Guvernul României, Președintele României să-și facă treaba în mod profesionist”

Nicu Ștefănuță,

Europarlamentar

Ministrul Cătălin Predoiu a dezvăluit că tema extinderii Schengen continuă să fie discutată în reuniunile, oficiale și neoficiale, ale Consiliului JAI. Predoiu a participat, cel mai recent, la 20 iulie, la Logroño (Spania), la o reuniune informală a secțiunii Afaceri Interne din Consiliul JAI. Reuniunea fusese organizată de Președinția spaniolă a Consiliului UE.

„Nu numai în întâlniri oficiale, atât colegii miniştri, cât şi comisarul european, inclusiv în discuţii informale care au loc în marja JAI, sunt unanimi în a susţine această constatare logică – consolidarea spaţiului Schengen presupune România înăuntru”

Cătălin Predoiu,

Ministrul Afacerilor Interne

Spania, care continuă să susțină primirea României în Schengen, deține Președinția Consiliului UE în semestrul al doilea al anului 2023.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...
Ultima oră
Pe aceeași temă