7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiUimiți anual de aceleași probleme și... România Educată?

Uimiți anual de aceleași probleme și… România Educată?

Este perioada Evaluării Naționale, săptămâna viitoare așteptăm rezultatele finale, ceea ce înseamnă mari emoții pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a și pentru părinții acestora.

Noi, presa, și cei neimplicați direct în acest examen extrem de important pentru viitorul unei generații, observăm și analizăm cifre.

Și anul acesta am văzut multe știri ce subliniau uimirea față de numărul absenților de la Evaluarea Națională și, mai ales, față de numărul elevilor neînscriși în examen.

Da, anul aceasta au fost aproximativ 15.000.

În ultimii doi ani au fost câte aproximativ 17.000, ceea ce înseamnă că doamna ministru Ligia Deca se poate mândri cu o scădere a numărului elevilor “dispăruți din școală”, la fel cum s-a mândrit prin comunicate cu o scădere a numărului absenților de la probele scrise, ca și cum 7.000 la Limba română și peste 7.400 la Matematică ar fi puțin.

Am spus elevi dispăruți din școală pentru că, într-adevăr, Ministerul Educației nu a dat în niciun an explicații clare pentru acești copii care nu au fost înscriși de unitățile de învățământ la Evaluarea Națională.

Unii pot fi corigenți, ceea ce nu este așa grav.

E o situație remediabilă.

Dar de mulți nu se știe nimic, pentru că vorbim de abandon școlar.

Mai mult, legislația ce a impus finanțarea per elev a școlilor a dat naștere unui obicei bolnăvicios pentru societate, al directorilor unităților: promovarea din pix a elevilor care nu vin la școală.

Mai exact, tu cunoști situația unor familii defavorizate, știi că acești copii sunt sănătoși, dar nu sunt trimiși la școală, dar, ca să nu pierzi finanțarea pentru ei, îi treci până în clasa a VIII-a, în cel mai fericit caz, cu o prezență sau două la școală.

Act de prezență.

În realitate, nepăsare față de acești copii, doar lăcomie de bani și funcție.

Un director care pierde masiv elevi, riscă să-și piardă și funcția de conducere, odată cu retragerea personalității juridice a școlii ce va fi desființate sau comasate.

Directorii vor invoca imposibilitatea exmatriculării.

Cu noua lege a Educației, îi vor putea examatricula pe acești elevi.

Așa a fost gândită “România Educată”, pentru eliminarea elevilor săraci din școli.

Iohannis, garantul Constituției, a călcat în picioare prima lege a statului!

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Zelenski acuză Rusia că ascunde numărul victimelor din rândul soldaților nord-coreeni

Președintele Zelenski acuză Rusia că ascunde pierderile suferite de soldații nord-coreeni implicați în luptele din regiunea Kursk împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent. Președintele Ucrainei,...

Avertismentele economiștilor: Retrogradarea ratingului României riscă să împingă țara în brațele FMI

Economistul Adrian Negrescu avertizează pentru ProTV că retrogradarea ratingului României de către agenția de rating Fitch ar putea avea efecte devastatoare asupra stabilității economice...

Creștere în comerțul auto și moto: Cifra de afaceri a urcat cu 2,4% în primele zece luni ale anului

Creșterea este susținută, în principal, de avansul înregistrat în comerțul cu motociclete, comerțul cu piese și accesorii auto și comerțul cu autovehicule Volumul cifrei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă