3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaErdogan vrea crearea unei comisii internaţionale pentru anchetarea circumstanţelor distrugerii barajului Hidrocentralei...

Erdogan vrea crearea unei comisii internaţionale pentru anchetarea circumstanţelor distrugerii barajului Hidrocentralei Kahovka

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, le-a propus omologilor săi din Ucraina şi Rusia, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, crearea unei comisii internaţionale pentru anchetarea circumstanţelor distrugerii barajului Hidrocentralei Kahovka, liderul de la Kremlin denunţând un „act barbar” al Ucrainei.

Recep Erdogan i-a spus lui Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, că „ar putea fi creată o comisie cu participarea experţilor părţilor beligerante, ai Naţiunilor Unite şi comunităţii internaţionale, inclusiv din Turcia”. „Această comisie ar efectua o investigaţie aprofundată privind distrugerea barajului Kahovka”, anunţă Preşedinţia de la Ankara, conform cotidianului Le Monde.

Erdogan i-a transmis acest mesaj şi preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. „O astfel de comisie internaţională ar elimina orice suspiciune privind responsabilitatea”, a subliniat Preşedinţia Turciei.

În conversaţia cu Erdogan, Vladimir Putin a denunţat „un act barbar” comis de Ucraina. „Actul barbar care a vizat Hidrocentrala Kahovka, în regiunea Herson, a generat o catastrofă naturală şi umanitară de amploare”, a afirmat Putin, conform unui comunicat al Kremlinului, potrivit jurnalul.ro.

Erdogan vrea crearea unei comisii pentru anchetarea distrugerii barajului Hidrocentralei Kahovka, 28 de localități rurale fiind afectate și 40000 de persoane

Administraţia de la Kiev a atribuit Rusiei atacul asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. Conform autorităţilor ucrainene, orăşelul Nova Kahovka şi alte 28 de localităţi rurale au fost inundate, iar aproximativ 40.000 de persoane sunt afectate. „Rusia a provocat una dintre cele mai grave catastrofe naturale din ultimele decenii. Zeci de oraşe şi sate au probleme cu apa potabilă şi cu sursele de apă pentru irigaţii”, a afirmat premierul Ucrainei, Denis Şmihal. „Lumea trebuie să vadă amploarea crimelor comise de ruşi. (…) Este un caz de ecocid”, a acuzat, la rândul său, Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

„Atacul asupra barajului demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei. Este un act scandalos, care pune în pericol mii de civili şi generează daune grave asupra mediului înconjurător”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Barajul Hidrocentralei Kahovka se află pe Fluviul Nipru, în regiunea ucraineană Herson, şi este sub ocupaţia forţelor militare ruse. În acest context, Rusia a atribuit Ucrainei atacul de marţi, care ar avea rolul afectării zonelor sub ocupaţie rusă, inclusiv perturbării alimentării cu apă şi electricitate a regiunii Crimeea, anexată de Rusia din 2014. „Transmitem clar că este vorba de un act de sabotaj comis de partea ucraineană, orchestrat şi comis de regimul de la Kiev”, a acuzat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a afirmat că nu există informaţii din surse independente despre autorii atacului asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. „Dar un lucru este clar, este încă o consecinţă devastatoare a invaziei ruse în Ucraina”, a declarat Guterres marţi.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă