2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSocialEducațieDeca își însușește "reușita" OUG criticată de profesori. DOCUMENT

Deca își însușește „reușita” OUG criticată de profesori. DOCUMENT

Printr-o adresă către inspectoratele școlare din teritoriu, ce are ca scop “informarea” angajaților din unitățile de învățământ preuniversitar, ministrul Educației, Ligia Deca, își însușește “reușita” în rezolvarea crizei din sistem, chiar prin OUG contestată de cadrele didactice.

În adresa transmisă pe data de 1 iunie 2023, Ligia Deca vorbește despre “preocuparea permanentă” pentru profesori.

“În contextul preocupării permanente a Ministerului Educației pentru recunoașterea importanței muncii și a statutului social al personalului din învățământ, suntem în măsură să vă comunicăm faptul că, în cursul zilei de 1 iunie 2023, a fost adoptată Ordonanța de Urgență nr. 53/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățâmânt de stat. Aceasta prevede o creştere salarială de 1.000 de lei brut pentru întreg personalul didactic și didactic auxiliar, respectiv 400 lei brut pentru tot personalul nedidactic. Creșterile se vor reflecta în salariul de bază începând cu 1 iunie 2023.

În acest sens, pentru o corectă informare a tuturor celor interesați, facem următoarele precizări:

1. Toate salariile personalului din învățământ cresc cu procente cuprinse, aproximativ, între 18-25%.

2. Ordonanța de Urgență nr. 53/2023 a fost adoptată cu respectarea cadrului legal, beneficiind de aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ.

3. La salariile din grilă se aplică gradațiile corespunzătoare tranșelor de vechime in muncă, astfel încât sumele brute de care va beneficia personalul didactic și didactic auxiliar din lnvățământul preuniversitar variază între 1.000 lei și 1.247 lei, conform machetei anexate la prezenta.

4. Noile grile de salarizare constituie bază de calcul și pentru următoarele categorii de creșteri salariale:

a. Dirigenție (10%), pentru aproximativ 70% dintre cadrele didactice.

b. Gradația de merit (25%), pentru 16% din personalul didactic și didăctic auxiliar.

c. Învățământ special (15%), pentru circa 6% din totalul personalului didactic de predare.

d. Învățământ simultan (7% – 20%), pentru 7,5% din personalul didactic.

e. Sporul de zonă (3% – 20%), acordat personalului didactic de predare din mediul rural, în funcție de zonă.

f. Spor de penitenciar (până la 15%), acordat personalului didactic care desfășoară activitate în sistemul penitenciar.

g. Controlul financiar preventiv, pentru mai multe categorii de personal didactic auxiliar (10%).

De asemenea, precizăm că în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență nr. 53/2023 este menționat faptul că salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit în viitoarea lege a salarizării, etapizat, la nivelul salariului mediu brut pe economie. Acest lucru reprezintă un angajament al Guvernului României că principiile stabilite de Ministerul Educației împreună cu federațiile sindicale reprezentative vor fi respectate”, precizează Deca, în adresa obținută de “România liberă”.

Ligia Deca OUG salarii profesori
Ligia Deca OUG salarii profesori

În același document, șefa Educației face apel la încetarea grevei.

“Contăm pe sprijlnul dumneavoastră în a transmite aceste informații întregului personal din unitățile de învățământ.

Suntem convinși că eforturile Ministerului Educației de a finaliza în bune condiții activitățile specifice acestei perioade sunt dublate de dorinta fiecăruia dintre dumneavoastră ca toți copiii să finalizeze în condiții optime anul școlar 2022/2023, iar elevii din anii terminali să susțină examenele naționale conform calendarelor actuale.

Vă asigur, stimați colegi, de întreaga mea considerație și vă multumesc pentru

implicarea dumneavoastră în bunul mers al procesului educațional!”, a mai transmis Deca.

Adresa ministrului este însoțită de tabele cu grile de salarizare în care sunt incluse majorările oferite de Guvern și Ordonanța controversată.

Astăzi, premierul Nicolae Ciucă a declarat, chiar de Ziua Educatorului, că “Guvernul a început o regândire echilibrată a salarizării” din învățământ.

După publicarea ordonanței de urgență criticate de dascăli, și președintele Klaus Iohannis afirma că profesorilor “li s-a dat tot ce au cerut” și susținea că nu sunt motive ca greva să continue.

Astăzi, s-a intrat în cea de-a treia săptămână de grevă generală în sistemul de învățământ preuniversitar.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Baia Mare: Un șofer cu o alcoolemie de aproape unu la mie în aerul expirat a fost urmărit și oprit de Poliția rutieră în...

Un şofer aflat în stare de ebrietate a fost oprit, sâmbătă, după o urmărire în trafic. Bărbatul, care conducea pe o stradă din municipiul...

Magnus Carlsen, sfidător! Multiplul campion mondial la șah a refuzat să respecte codul vestimentar și a plecat de la turneu

Magnus Carlsen, multiplu campion mondial la șah, a fost exclus din turneul World Rapid and Blitz Championship după ce a încălcat codul vestimentar al...

Renașterea lui De Gea! Cel mai bun portar din Serie A după un an fără echipă

David de Gea (34 de ani) a revenit spectaculos în fotbalul de elită după un an de pauză. Spaniolul, concediat în 2023 de Manchester...
Ultima oră
Pe aceeași temă