Papa Francisc a transmis aceste mesaje în faţa a zeci de mii de persoane, care au participat la Sfânta Liturghie oficiată pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.
Cei şapte episcopi greco-catolici români proclamaţi duminică Fericiţi sunt: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu. Ei au fost torturaţi şi prigoniţi de regimul comunist şi au murit între anii 1950 – 1970.
„Voi aţi suferit din cauza discursurilor şi acţiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea şi la distrugerea celui care nu putea să se apere şi reduceau la tăcere vocile disonante”, a spus Papa Francisc.
Suveranul Pontif a subliniat că, în faţa persecuţiei „neîndurătoare” din partea regimului, cei şapte episcopi au dat dovadă de o credinţă şi de o iubire „exemplare” pentru poporul lor.
„Cu mare curaj şi cu tărie interioară, au preferat să sufere o dură detenţie şi orice fel de tortură decât să îşi renege apartenenţa la iubita lor Biserică. Aceşti Păstori, martori ai credinţei, au recâştigat şi au lăsat poporului român o preţioasă moştenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate şi milostivire”, a afirmat Papa Francisc.
Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice, a fost cel care a citit cererea prin care a solicitat Papei Francisc să-i declare Fericiţi pe cei şapte episcopi martiri, „care au ales să moară, decât să se lepede de credinţa lor catolică”.
Sfântul Părinte şi-a exprimat acordul şi i-a declarat Fericiţi pe episcopii martiri, care urmează să fie celebraţi pe 2 iunie.
Apoi a fost dezvelită icoana martirilor, aceasta fiind binecuvântată.
Cardinalul Lucian Mureşan a mulţumit Papei Francisc pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor, pentru faptul că a prezidat Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea celor şapte episcopi martiri.
„Aici, la Blaj, bate inima Bisericii noastre, turma cea mică situată în periferiile existenţiale faţă de cei mari ai acestei lumi. Aici, Biserica noastră, înflăcărată în rugăciune şi în acţiune, îi îmbrăţişează pe cei din urmă, pe cei marginalizaţi, pe cei săraci, exprimându-şi vocaţia sa înnăscută pentru solidaritate”, a spus cardinalul.
„Binecuvântaţi-ne, Sfinte Părinte, pe noi, pe Biserica noastră, pe cei bolnavi, pe cei întemniţaţi, pe cei în vârstă, familiile aflate în greutăţi, dar şi pe mulţii noştri credincioşi ce trăiesc în diaspora”, a completat înaltul ierarh.
Rude ale celor şapte episcopi martiri care au fost beatificaţi duminică de către Papa Francisc s-au aflat pe Câmpia Libertăţii.
Procedura de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi s-a derulat pe durata unui sfert de secol. Patru dintre episcopi au murit în închisorile din Sighet şi Gherla, Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, respectiv Alexandru Rusu. Mormintele acestora au rămas necunoscute, neputând a fi identificate, nici până azi, osemintele lor. Supravieţuitori ai Sighetului, Vasile Aftenie, Ioan Bălan şi Iuliu Hossu au fost îngropaţi, sub supravegherea Securităţii, în Cimitirul Bellu din Bucureşti.
Potrivit tradiţiei în astfel de ceremonii, Papei Francisc i s-a oferit un relicvar cu moaşte, respectiv obiecte care au aparţinut celor şapte episcopi greco-catolici.
Sursa: Agerpres