1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăLifestyleCând pică Paștele în 2024 și în următorii ani și de ce...

Când pică Paștele în 2024 și în următorii ani și de ce diferă data în fiecare an?

Paștele se sărbătorește diferit de la an la an. Anul acesta, marea sărbătoare este pe 16 aprilie, în timp ce în Paștele 2024 se va sărbători pe data de 5 mai.

De ce diferă data Paștelui an de an?

Data la care se sărbătorește Paștele se calculează astfel, și ține cont de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.

De altfel, utilizarea calendarelor diferite explică de ce există acest decalaj între catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Pentru evrei, această sărbătoare semnifică eliberarea din sclavie și plecare din Egipt. La începutul erei noastre, pe vremea când Domnul Iisus Hristos trăia, Paștele se sărbătorea pe 14 în luna Nisan (după calendarul lunar), ziua cu prima Lună plină a primăverii.

Nisan reprezintă prima lună din calendarul asirian, iar în cel iudaic este prima lună a anului ecleziastic și a şaptea lună (a opta în anii bisecţi) a anului secular.

Numele de „nisan” este de origine asiro-babiloniană şi înseamnă „luna fericirii”. Această dată era dependentă de ciclul lunar (anul de 13 luni), şi nu de calendarul solar de 12 luni, aplicat în prezent. Aşa încât data Paştelui a fost stabilită de primul Conciliu de la Niceea, din anul 325, în „duminica imediat următoare lunii pline după echinocţiul de primăvară”. Calculul acestei date permite stabilirea în calendar nu doar a Paştelui, ci şi a altor sărbători creştine importante, scrie Agerpres.

Biserica ortodoxă nu a acceptat reforma gregoriană și a păstrat calendarul iulian. Dar, cu timpul, diferența dintre cele două calendare a început să crească. La sfârșitul secolului al XVI-lea era de 10 zile, iar după 1900 a ajuns sa fie de 13 zile.

Așadar, a fost nevoie de o armonizare a calendarului, iar biserica ortodoxă a trecut la calendarul gregorian. Regatul României a adoptat reforma calendarului în anul 1919, când ziua de 1 aprilie pe stil vechi a devenit 14 aprilie pe stil nou.

Congresul interortodox care se afla Istanbul a hotărât adoptarea calendarului gregorian și în bisericile ortodoxe. Dar, au lăsat la alegerea fiecărei instituții bisericești să aleagă momentul pentru trecerea respectivă. De altfel, tot atunci s-a hotărât ca data Paştelui pentru ortodoxie să se calculeze în continuare după calendarul iulian.

Dar, cu toate acestea, Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă Sârbă nu au adoptat calendarul gregorian.

Postul Paștelui în 2024

Dacă anul acesta Postul Paștelui a început la 27 februarie, iar Postul Mare la 22 februarie, în 2024 situația stă cu totul altfel. Postul ortodox începe pe 18 martie, iar la catolici începe pe 14 februarie.

Când se sărbătorește Paștele în următorii ani?

2023 – 16 aprilie
2024 – 5 mai
2025 – 20 aprilie
2026 – 12 aprilie
2027 – 2 mai
2028 – 16 aprilie
2029 – 8 aprilie
2030 – 28 aprilie paștele 2024

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Rusia o acuză pe Maia Sandu ar pregăti o operațiune pentru preluarea controlului Transnistriei

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că ar intenționa să inițieze o operațiune militară pentru...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Două băuturi populare pot ajuta la prevenirea cancerului de cap și gât

Un studiu recent publicat în jurnalul "CANCER" al Societății Americane de Cancer oferă vești bune pentru iubitorii de cafea și ceai: aceste două băuturi...
Ultima oră
Pe aceeași temă