34.5 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 3 septembrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒKlaus Iohannis: โ€žRomรขnia va fi mereu alฤƒturi de Republica Moldovaโ€

Klaus Iohannis: โ€žRomรขnia va fi mereu alฤƒturi de Republica Moldovaโ€

PreลŸedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, cฤƒ sprijinul pentru Republica Moldova va continua, cu atรขt mai mult cu cรขt aceastฤƒ ลฃarฤƒ este supusฤƒ unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituลฃionale.

โ€žAm transmis doamnei preลŸedinte Sandu un mesaj clar: vom continua sฤƒ fim ferm ลŸi neabฤƒtut alฤƒturi de ChiลŸinฤƒu! Cu atรขt mai mult cu cรขt Republica Moldova este supusฤƒ unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituลฃionale. Cu toate provocฤƒrile, preลŸedintele Maia Sandu, Guvernul ลŸi Parlamentul de la ChiลŸinฤƒu au acลฃionat responsabil, eficient ลŸi hotฤƒrรขt. Au fฤƒcut eforturi substanลฃiale pentru a desprinde Republica Moldova de zona inconfortabilฤƒ de dependenลฃฤƒ permanentฤƒ รฎn care a fost mult timp captivฤƒโ€, a afirmat ลŸeful statului, la Palatul Cotroceni, dupฤƒ รฎntrevederea cu preลŸedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ลŸi cancelarul german, Olaf Scholz.

Potrivit lui Iohannis, Republica Moldova a รฎntreprins demersuri considerabile pentru a face reformฤƒ, pentru a combate corupลฃia ลŸi a รฎntฤƒri Justiลฃia, cu scopul de a avansa รฎn procesul de integrare europeanฤƒ.

ลžeful statului a indicat cฤƒ tema integrฤƒrii europene a Republicii Moldova, singura opลฃiune capabilฤƒ sฤƒ asigure un viitor democratic, prosper ลŸi stabil pentru cetฤƒลฃenii sฤƒi, a fost abordatฤƒ cu prioritate.

El a adฤƒugat cฤƒ autoritฤƒลฃile de la ChiลŸinฤƒu trebuie sฤƒ gestioneze, printre altele, consecinลฃele rฤƒzboiului, creลŸterea preลฃurilor ลŸi nevoia de asigurare a resurselor energetice pentru urmฤƒtorul sezon.

โ€žAcestea sunt teme pe care le abordฤƒm cu prioritate ลŸi la nivelul Uniunii Europene. Republica Moldova se aflฤƒ รฎn prima linie, confruntatฤƒ cu consecinลฃele rฤƒzboiului de la graniลฃa sa ลŸi cu acลฃiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei, toate puternic resimลฃite de cetฤƒลฃeni. Romรขnia va fi mereu alฤƒturi de Republica Moldova ลŸi suntem uniลฃi la nivelul Uniunii Europene รฎn a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru รฎntฤƒrirea rezilienลฃei sale ลŸi pentru protejarea sa รฎn faลฃa acลฃiunilor destabilizatoare. Mฤƒrturie stau concluziile angajante adoptate chiar la ultimul Consiliu European. Acestea reafirmฤƒ nivelul ridicat de conลŸtientizare la nivelul liderilor europeni a riscurilor ลŸi a necesitฤƒลฃii unei acลฃiuni hotฤƒrรขteโ€, a declarat preลŸedintele Iohannis.

ลžeful statului a menลฃionat ลŸi demersurile Uniunii Europene pentru รฎnfiinลฃarea unei misiuni civile a Politicii de securitate ลŸi apฤƒrare comunฤƒ รฎn Republica Moldova ลŸi pentru continuarea sprijinului oferit ChiลŸinฤƒului prin Facilitatea Europeanฤƒ pentru Pace.

โ€žRepublica Moldova nu este singurฤƒ, iar aceastฤƒ reuniune trilateralฤƒ de astฤƒzi demonstreazฤƒ รฎn mod clar acest fapt. Republica Moldova se poate baza pe prieteni sinceri, care i-au fost ลŸi รฎi sunt mereu alฤƒturi ลŸi care acลฃioneazฤƒ hotฤƒrรขt รฎn sprijinul sฤƒu!โ€, a completat Klaus Iohannis.ย 

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย Twitter,ย Facebookย ศ™iย Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
Romรขnia Liberฤƒ este o publicaศ›ie tipฤƒritฤƒ ศ™i online pentru politicฤƒ, afaceri ศ™i avocaศ›i, care acoperฤƒ anunศ›uri pentru litigii majore, tranzacศ›ii ศ™i probleme de reglementare. A fost fondatฤƒ รฎn 1877, รฎn Romรขnia. RL este o publicaศ›ie de ultimฤƒ orฤƒ ศ™i unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, รฎn principal ca voce a opoziศ›iei รฎmpotriva autocraศ›ilor ศ™i a fostei Securitฤƒศ›i. Printre autorii ศ™i cititorii noศ™tri se numฤƒrฤƒ cea mai mare organizaศ›ie filantropฤƒ, Fundaศ›ia pentru o Societate Deschisฤƒ din SUA, precum ศ™i editorialiศ™ti internaศ›ionali celebri, profesori de ศ™tiinศ›ฤƒ ศ™i de drept din รฎntreaga lume. รŽn 2009, RL publica sฤƒptฤƒmรขnal un supliment de opt pagini cu articole รฎn limba englezฤƒ din New York Times, astฤƒzi publicฤƒ cele mai noi videoclipuri ศ™i ศ™tiri internaศ›ionale. Cu sediul รฎn Bucureศ™ti, RL numฤƒrฤƒ รฎn prezent 50 de colaboratori, agenศ›i ศ™i jurnaliศ™ti.
Cele mai citite

Proteste masive รฎn Israel: Nemulศ›umire faศ›ฤƒ de lipsa de acศ›iune a guvernului privind eliberarea ostaticilor

Pentru a doua noapte consecutivฤƒ, mii de israelieni au ieศ™it pe strฤƒzile marilor oraศ™e, exprimรขndu-ศ™i nemulศ›umirea faศ›ฤƒ de lipsa de acศ›iune a guvernului รฎn...

Costurile locuinศ›elor, principala preocupare รฎn ศ›ฤƒrile dezvoltate, depฤƒศ™ind sฤƒnฤƒtatea ศ™i educaศ›ia

Nemulศ›umirile legate de costurile locuinศ›elor au atins un nivel fฤƒrฤƒ precedent รฎn ศ›ฤƒrile dezvoltate, depฤƒศ™ind alte preocupฤƒri majore, cum ar fi asistenศ›a medicalฤƒ ศ™i...

Antrenorul spaniol Manuel Montoya Fernandez, fost selecศ›ioner al naลฃionalei de handbal masculin a Romรขniei, a murit la 64 de ani

Tehnicianul spaniol "Manolo" Manuel Montoya Fernandez (64 ani), fost selecลฃioner al echipei naลฃionale de handbal masculin a Romรขniei, a รฎncetat din viaลฃฤƒ, la vรขrsta...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ