5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis: „România va fi mereu alături de Republica Moldova”

Klaus Iohannis: „România va fi mereu alături de Republica Moldova”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că sprijinul pentru Republica Moldova va continua, cu atât mai mult cu cât această ţară este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituţionale.

„Am transmis doamnei preşedinte Sandu un mesaj clar: vom continua să fim ferm şi neabătut alături de Chişinău! Cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituţionale. Cu toate provocările, preşedintele Maia Sandu, Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău au acţionat responsabil, eficient şi hotărât. Au făcut eforturi substanţiale pentru a desprinde Republica Moldova de zona inconfortabilă de dependenţă permanentă în care a fost mult timp captivă”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cancelarul german, Olaf Scholz.

Potrivit lui Iohannis, Republica Moldova a întreprins demersuri considerabile pentru a face reformă, pentru a combate corupţia şi a întări Justiţia, cu scopul de a avansa în procesul de integrare europeană.

Şeful statului a indicat că tema integrării europene a Republicii Moldova, singura opţiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper şi stabil pentru cetăţenii săi, a fost abordată cu prioritate.

El a adăugat că autorităţile de la Chişinău trebuie să gestioneze, printre altele, consecinţele războiului, creşterea preţurilor şi nevoia de asigurare a resurselor energetice pentru următorul sezon.

„Acestea sunt teme pe care le abordăm cu prioritate şi la nivelul Uniunii Europene. Republica Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecinţele războiului de la graniţa sa şi cu acţiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei, toate puternic resimţite de cetăţeni. România va fi mereu alături de Republica Moldova şi suntem uniţi la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienţei sale şi pentru protejarea sa în faţa acţiunilor destabilizatoare. Mărturie stau concluziile angajante adoptate chiar la ultimul Consiliu European. Acestea reafirmă nivelul ridicat de conştientizare la nivelul liderilor europeni a riscurilor şi a necesităţii unei acţiuni hotărâte”, a declarat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a menţionat şi demersurile Uniunii Europene pentru înfiinţarea unei misiuni civile a Politicii de securitate şi apărare comună în Republica Moldova şi pentru continuarea sprijinului oferit Chişinăului prin Facilitatea Europeană pentru Pace.

„Republica Moldova nu este singură, iar această reuniune trilaterală de astăzi demonstrează în mod clar acest fapt. Republica Moldova se poate baza pe prieteni sinceri, care i-au fost şi îi sunt mereu alături şi care acţionează hotărât în sprijinul său!”, a completat Klaus Iohannis. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

CSAT se reunește astăzi. Principala temă de pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, astăzi, în şedinţă la Palatul Cotroceni.Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis...

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...
Ultima oră
Pe aceeași temă