Ordonanța ce impune schimbarea meniurilor unităților de alimentație publică este o lege populistă, nocivă pentru mediul economic și populație.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), condusă de Horia Constantinescu, puternic susținut de Guvernul Ciucă, vrea ca și cea mai amărâtă cârciumă și covrigăria din colț să-și angajeze nutriționiști.
Cum altfel ar putea acești agenți economici să introducă numărul de proteine, glucide și carbohidrați pentru fiecare produs?
Nu am întâlnit astfel de meniuri în nicio țară pe care am vizitat-o.
Nu există o astfel de lege în Italia, în Anglia, în Belgia, nici la vecinii Bulgaria și Serbia, nici în China.
Probabil că sunt multe “nepoate” de politicieni care au făcut cursuri de nutriționist și vor să adune ceva bănuți.
În prima lună a anului am avut un număr record de firme radiate.
Hai că putem mai mult!
Bineînțeles că toate aceste costuri semnificative pentru restaurante vor fi decontate tot de clienți.
Guvernanții nu vor să ne mai permitem o ieșire la restaurant, ca să ne înghesuim anul viitor la pomeni electorale.
Am văzut mai mulți cetățeni, intervievați de reporter ai diversselor televiziuni, declarându-se încântați de această măsură.
Cu alte cuvinte, au înghițit pastila lui Horia Georgescu și a PSD: să nu-i lăsăm pe patronii de restaurante să ne dea să mâncăm ce vor ei!
Tot aceleași lucruri vor mânca.
Și îmi este foarte greu să cred că va renunța românul la mititeii și ceafa de porc cu cartofi prăjiți, când va vedea scris numărul de calorii pe meniu.
Dar va plăti mai mult pentru asta.
Sunt de acord ca în meniuri să se precizeze care produse conțin aditivi.
Cât despre menționarea numărului de E-uri dintr-o mâncare, acest lucru este aproape imposibil de contorizat precis.
În plus, prin gătire, se modifică radical materia primă.
Din nou, e vorba doar de populism, de o lege al cărei conținut amintește de promisiunile electorale lipsite de fond.
Acum, dacă vor apărea incidente nedorite, persoane otrăvite într-o unitate de alimentație publică, ANPC se poate spăla pe mâini de responsabilitate, invocând că are acest regulament.
Adică: aveai trecut în meniu ce mănânci.
Problema calității alimentelor comercializate trebuie tranșată de ANPC cu agenții economici, dar nu pe buzunarele clienților.
În esență, vorbim despre o lege ce amintește de perioada comunistă, când nu puteai să fi decât mandatar.
România a anihilat COVID-19, închizând restaurantele, iar, în curând, va avea cea mai sănătoasă populație, pentru că avem glucidele și proteinele trecute în meniuri.
Există restaurante cu meniuri create de nutriționiști, unde clienții pot discuta cu specialiști, care îi pot îndruma către o dietă adecvată pentru ei.
Dar aici vorbim de lux, de managementul respectivelor unități, de ideea lor de afacere.
Dar nu poți avea aceleași pretenții de la o “impinge tava” sau de la terasa din piață și nici măcar de la un restaurant de lux, dacă nu asta este politica sa.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!