3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalZelenski, primul lider străin care se adresează parlamentarilor britanici în Westminster Hall...

Zelenski, primul lider străin care se adresează parlamentarilor britanici în Westminster Hall din 2012 încoace

„Avem libertate”, a spus Zelenski în discursul său de la Westminster Hall. „Dați-ne aripi pentru a o proteja!”

Zelenski a mulțumit Marii Britanii pentru arme, fără de care Ucraina nu ar fi supraviețuit până acum, dar a cerut și avioane. Ultima dată când a fost la Londra, a spus el, a plecat bucurându-se de un delicios ceai englezesc. „Astăzi voi pleca din Parlament mulțumind în avans pentru avioanele englezești puternice”. Publicul său a râs, dar Zelenski cu siguranță nu a glumit.

Zelenski a vorbit despre trupele ucrainene care se deplasează „adânc în teritoriile ocupate”‘, dar el crede că acest lucru nu se poate face fără arme. Forța aeriană ucraineană din epoca sovietică nu este suficientă. Pentru Zelenski, acesta este următorul pas.

Până acum, SUA și aliații săi din NATO au tras o linie în ceea ce privește avioanele. La începutul războiului, Washingtonul a intervenit pentru a împiedica Polonia să propună desfășurarea de avioane la Kiev. Dar Marea Britanie a fost liderul mondial privind apărarea Ucrainei, trimițând arme înainte de invazia Rusiei și antrenând soldați după invazia Crimeei.

Așadar, este firesc ca Ucraina să spere că, dacă Occidentul va trimite avioane de luptă, Marea Britanie va fi prima care va veni cu argumente. Să sperăm că acest lucru se va întâmpla înainte ca Putin să lanseze noua ofensivă în Donbas.

Pregătirea de bază pentru piloții de vânătoare durează cel puțin trei luni. O pregătire adecvată durează ani de zile. Așa că Ucraina are nevoie de ajutor acum, iar știrea de astăzi este că RAF a fost de acord să antreneze piloți ucraineni.

O listă de piloți care pot învăța să piloteze avioane de vânătoare a fost aprobată de comandamentul ucrainean în ianuarie. De altfel, aerodromurile sunt modernizate în toată țara. Până acum, piloții ucraineni au operat avioane MiG-29 și SU-27 produse între 1981 și 1991 și au luptat la limita capacităților lor.

Zelenski i-a oferit astăzi un cadou lui Lindsay Hoyle, președintele Camerei Deputaților: o cască purtată de un pilot de vânătoare descris ca fiind un „as” ucrainean.

Isprăvile avioanelor de vânătoare ucrainene au devenit legendare după lupta din 2022 din februarie pentru capitala Kiev. La vremea respectivă, s-a răspândit vestea că un singur pilot a câștigat șase lupte aeriene în prima zi a invaziei rusești: A devenit cunoscut sub numele de „Fantoma din Kiev”.

Ulterior, s-a aflat că apărarea aeriană fusese organizată de brigada 40 de aviație tactică a Forțelor Aeriene ucrainene: Aceștia sunt acum, în mod colectiv, onorați ca „Fantoma din Kiev”. Comandantul acestei brigăzi, Oleksiy Manyushkin, a fost unul dintre piloții care au semnat casca oferită de Zelenski.

Ucraina nu a spus cu exactitate cum va folosi avioanele de luptă. Kievul poate folosi avioanele pentru a lovi ținte terestre și maritime, cum ar fi bazele militare rusești. Avioanele de vânătoare ar fi esențiale pentru orice operațiune de pătrundere în Donbas.

Avioanele de vânătoare sunt, de asemenea, capabile să doboare rachete și drone, dar Kievul a asigurat că teritoriul rusesc nu va fi vizat. Aceasta este, bineînțeles, marea temere a Occidentului: Ca ceva să meargă prost și un avion de luptă deținut de NATO să atace teritoriul rusesc, escaladând astfel războiul. Acest lucru ar trebui să întărească încrederea aliaților Ucrainei că războiul nu escalada.

Ucraina supraviețuiește acum pentru că forțele aeriene ale Rusiei nu au reușit (până acum) să stabilească o superioritate aeriană asupra Ucrainei, în ciuda faptului că au un avantaj semnificativ atât în ceea ce privește numărul cât și capacitățile.

Acest lucru a permis piloților ucraineni să ofere sprijinul atât de necesar forțelor terestre ale armatei. Dar pentru a merge mai departe, Ucraina are nevoie de întăriri aeriene. Kievul nu a confirmat câte avioane și câți piloți au fost pierduți în conflict.

Zelenski nu a cerut în mod deschis avioane atunci când a vorbit la Washington DC și a făcut acest lucru la Londra, deoarece crede că Londra se află printre prieteni (chiar și Keir Starmer purta o insignă Ucraina – Marea Britanie).

„Vă mulțumesc în avans”, a spus Zelenski. Dar dacă Sunak îi va da acele avioane, întrebarea care se pune este: Ce va face Zelenski cu ele?

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...

Tragedie în fața unei secții de votare din Argeș: Un bărbat de 87 de ani a decedat

Un incident tragic a avut loc duminică în comuna Cicănești, județul Argeș, unde un bărbat în vârstă de 87 de ani a murit în...
Ultima oră
Pe aceeași temă