16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăPoliticăAnul 2023 trebuie să aducă aderarea la Schengen, susține președintele Iohannis

Anul 2023 trebuie să aducă aderarea la Schengen, susține președintele Iohannis

“Succesul completării mecanismului MCV în anul 2022 trebuie completat, anul acesta, cu aderarea binemeritată la Schengen”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a făcut această precizare în ziua de 17 ianuarie 2023, în discursul rostit în fața ambasadorilor străini acreditați la București. Întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România s-a desfășurat la Palatul Cotroceni.

“Locul României și al cetățenilor săi este în Schengen”, a precizat șeful statului. Președintele Iohannis a făcut această subliniere după ce a salutat faptul că, în prima jumătate a anului 2023, țara care deține Președinția Consiliului UE este Suedia. Țara care deține această poziție are un rol important în stabilirea agendei Consiliului JAI (Justiție – Afaceri Interne). Prima reuniune ordinară a Consiliului JAI este în martie 2023.

La ultima reuniune JAI, din decembrie 2022, două țări au votat împotriva primirii României și a Bulgariei în Schengen. Cele două țări care au exprimat veto au fost Ungaria și Olanda. Olanda a motivat că ar fi dorit intrarea României în Schengen, dar că a votat împotrivă doar pentru că a fost obligată să acorde un vot comun, “la pachet”, pentru România și pentru Bulgaria. În schimb, Croația, a cărei situație a fost analizată separat, a fost primită în Schengen.

Un pas înainte pentru aderarea la Schengen a fost încetarea MCV

În privința MCV, monitorizarea asupra României a luat sfârșit în anul 2022. Chestiunea MCV era unul dintre obstacolele invocate de Olanda împotriva primirii României în Schengen. Principalul merit pentru încetarea MCV asupra României ar reveni Ministerului Justiției. Acest lucru a fost punctat inclusiv de Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților. “Există o performanță la nivelul Ministerului Justiției, am scăpat de MCV”, a declarat Ciolacu. Observația liderului PSD este cu atât mai importantă cu cât ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, face parte din PNL.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cîțu insistă să-l cheme pe Ciolacu la o dezbatere pe teme economice

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) îl cheamă cu insistență pe premierul Marcel Ciolacu (PSD) la o dezbatere pe teme economice. În prezent, Cîțu este senator...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...

Ucrainenii au atacat o rafinărie rusă cu drone la aproape 1200 km de graniță

Un atac ucrainean cu dronă a vizat o rafinărie rusă din republica Başchiria, situată la o distanţă de aproape 1.200 km de graniţa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă