2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăLifestyleStil de viațăUn renumit medic psihiatru își spune părerea despre Blue Monday: "o escrocherie"

Un renumit medic psihiatru își spune părerea despre Blue Monday: „o escrocherie”

Un cunoscut medic psihiatru din România, Gabriel Diaconu, își prezintă opinia despre fenomenul Blue Monday („Lunea albastră”).

Medicul Gabriel Diaconu avertizează că acest fenomen n-ar fi decât „o escrocherie”.

Gabriel Diaconu s-a referit la această chestiune după ce ziua de luni, 16 ianuarie 2023, a fost declarată Blue Monday.

„Mai mulți reporteri m-au sunat astăzi să îmi ceară părerea despre ”lunea albastră”.

I-am refuzat politicos. Pentru cei ce nu știu, ”lunea albastră” (”Blue Monday”) sau ”cea mai deprimantă/depresivă zi din an” e o escrocherie, o pseudo-formulă care făcea parte, de fapt, din strategia de marketing a unei companii de turism, niște ani în urmă. L-au luat pe un ”psiholog” sau ”coach”, ce-o fi fost, și respectivul a inventat – vezi Doamne – o ”formulă de calcul” calendaristic pentru o astfel de zi. Și i-a ieșit lui 16 ianuarie.

Povestea e cam ca proverbul ”un prost aruncă o piatră în apă și o sută de filosofi se aruncă s-o scoată”. Și asta pentru că nimeni, de fapt, n-are răbdare în zilele noastre să (mai) cerceteze critic o afirmație, fie ea cât de scandaloasă, de bizară sau – la limită – înșelătoare.

Există, înainte de orice, o ”cea mai” zi din an? Matematic, sigur că există. Există ”cea mai fierbinte zi din an” sau ”cea mai rece zi din an”. Există ziua când – putem postula – vorbesc cei mai mulți oameni pe planetă și, reciproc, există o zi a tăcerii. Într-o anumită zi calendaristică ai, concomitent, cele mai multe nașteri și la fel ai cele mai multe decese. Într-o zi banală, anonimă, oamenii fac cel mai mult sex și într-alta se nasc cei mai mulți copii”, explică Gabriel Diaconu într-o postare pe internet.

Ca medic psihiatru, el redă și o glumă legată de activitatea psihiatrilor. Procedura descrisă în acest banc ar putea explica și fenomenul Blue Monday. Iată gluma povestită de psihiatrul Gabriel Diaconu:

Cum arată formula ”lunei albastre”? Era un banc despre asta.

Cică într-un spital de psihiatrie sunt chemați trei să fie examinați pentru externare. Ajung în fața comisiei, îl ia medicul șef pe primul.

”Vasile, ia zi tu, te rog, cât fac doi plus doi”

Se gândește Vasile, se încruntă, apoi izbucnește ”Miercuri!”

”Bine Vasile, stai jos”.

Îl ridică pe următorul.

”Ioane, zi tu te rog cât fac doi plus doi”

Se gândește Ion, pică pe gânduri, transpiră un pic și apoi izbucnește ”1848!”

”Bine Ioane, stai jos”

Îl ridică și pe ultimul.

”Gheorghe, ia zi tu te rog cât fac doi plus doi”

Stă Gheorghe o vreme, privește în gol, se scarpină în păr, se foiește un pic și apoi izbucnește ”Patru!”

”Bravo, Gheorghe, felicitări. Dar spune-ne acum, te rog, cum ai obținut tu acest rezultat”

”Păi simplu, domnu doctor, am împărțit miercuri la 1848”

Quod erat demonstrandum”

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Economia Ucrainei rezistă: investiții străine în creștere, privatizări și expansiune internațională

În ciuda prelungirii conflictului cu Rusia, mediul de afaceri din Ucraina continuă să demonstreze reziliență, atrăgând investiții străine și extinzându-se pe piețele internaționale. Potrivit unei...

România, codașă la salarii nete în regiune: Angajații rămân cu mai puțini bani „în mână”

Deși România are taxe pe muncă aparent mai mici decât alte țări din regiune, angajații rămân cu cea mai mică sumă netă din cinci...

Proiectul Human Cell Atlas, un fel de Google Maps pentru biologia celulară

Proiectul Human Cell Atlas (Atlasul Celulei Umane) reprezintă un efort științific global de cartografiere a miliardelor de celule din corpul uman, cu scopul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă