Șeful de la Pentagon, Lloyd Austin, a declarat miercuri: „că ne „îndoim serios” că ar avea loc invazia iminentă a Taiwanului”.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri (11 ianuarie) că se îndoiește serios de faptul că intensificarea activităților militare chineze în apropierea strâmtorii Taiwan ar fi un semn al unei invazii iminente a insulei de către Beijing, potrivit Reuters.
„ Am văzut o activitate aeriană crescută în strâmtori, am văzut o activitate crescută a navelor de suprafață în jurul Taiwanului”, a spus Austin în timpul unei conferințe de presă alături de secretarul de stat al SUA Antony Blinken și omologii lor japonezi, potrivit Reuters.
Tot de la Pentagon s-a transmis că „Dar dacă asta înseamnă sau nu că ar avea loc invazia iminentă a Taiwanului, știi, mă îndoiesc serios de asta”, a spus Austin.
Nancy Pelosi a stârnit taifunul în Taiwan
Nancy Pelosi, femeia taifun, a încins spiritele dintre China și Taiwan. A aterizat în insulă, provocând nervozitate la Beijing. Armata chineză a intrat în alertă. Unii au spus că e o provocare, alții că și-a rezolvat deal-uri personale. Ca o consecință imediată, Taiwanului i s-au închis o serie de rute comerciale. Ce urmează?
Speaker-ul Congresului a anunțat, încă din momentul sosirii, că a venit să susțină procesul democratic din Taiwan, parte secesionistă a Chinei. De fapt, Pelosi a transmis mesajul că SUA susține autoguvernarea locală.
Unele surse susțin că are un interes în industria cipurilor. Recent, soțul său a pierdut peste trei sute de mii de dolari prin tranzacțiile de acțiuni ale NVIDIA, potrivit unei analize, citate de Flux24.ro. Speculația se va confirma, dacă la întoarcerea la Washington va promova mult discutata lege a cipurilor, prin care se vor supertaxa companiile care produc în străinătate. Astfel, indirect, Raiul cipurilor ar fi afectat. Dar, propaganda vorbește despre democrație.
China va invada Taiwan-ul, doar când va dormi jandarmul lumii
Taiwan-ul se teme de o invazie chineză. Mai ales, după ce americanii au creat AUKUS (o alianță militară în indo-pacific, un fel de NATO asiatic), iar China a deschis primele baze militare în extremul orient.
Războiul dintre China și Taiwan a început în 1949. Niciodată nu s-a încheiat un tratat de pace, între cele două state, aflate într-un conflict mocnit de aproape optezeci de ani. A existat un îngheț economic de scurtă durată. Schimburile comerciale s-au reluat, după ce administrația republicană a lui Ronald Reagan a emis cele ”șase asigurări” (neoficiale), care au întărit relațiile americano-taiwaneze.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!