6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPrețul petrolului a crescut joi după ce în ultimele zile a avut...

Prețul petrolului a crescut joi după ce în ultimele zile a avut o scădere istorică

Prețul petrolului a crescut cu peste 2% joi, după ce în ultimele două zile a înregistrat cea mai mare scădere consecutivă din ultimele trei decenii.

Prețul țițeiului Brent a crescut cu 1,75 dolari, sau 2,3%, la 79,59 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a câștigat 1,63 dolari, sau 2,2%, ajungând la 74,47 dolari.

Scăderile cumulate ale ambelor cotații de marți și miercuri au fost cele mai mari pierderi din două zile consecutive de la începutul anului 1991, conform datelor Refinitiv Eikon citate de Reuters, conform forbes.ro.

Prețul petrolului a crescut după ce ultimele două zile au înregistrat în prețul lui o scădere cauzată de îngrijorări legată de o recesiune

Scăderile cotațiilor din ultimele două zile au fost cauzate de îngrijorările legate de o recesiune globală.

La creșterea prețului a contribuit o declarație a principalului operator de conducte din SUA, Colonial Pipeline, care a declarat miercuri seara că este nevoit să închidă o conductă pentru o lună, din cauza unor lucrări neprevăzute de întreținere neprogramată.

O treime din importurile totale de petrol ale României pentru primele 8 luni ale anului au venit din Rusia

O treime din importurile totale de petrol ale României au venit din Rusia, arată datele Institutului Naţional de Statistică pentru primele 8 luni ale anului, cantităţile fiind cu 46% mai mari faţă de cele de anul trecut.

În total, pentru tot aurul negru adus, dar şi pentru produsele petroliere, România le-a plătit ruşilor circa 2 miliarde de euro.

Potrivit datelor de la INS, în primele opt luni ale anului România a im­portat 5,6 milioane de tone de petrol din care 1,9 mili­oa­ne de tone au venit din Rusia. În mod normal, într-un an, necesarul de consum al României este de circa 10-11 milioane de tone de petrol, din care nu­mai o treime este extras intern. Principala sursă de import a României este Kazahstanul, potrivit Ziarul Financiar.

O treime din importurile României de petrol au venit din Rusia, înregistrând o creștere față de anul 2021

Faţă de anul 2021, aceeaşi peri­oadă, cantităţile de petrol aduse din Rusia au fost cu 46% mai mari. Ca valoare însă, im­porturile de petrol din Rusia s-au dublat, până la 1,2 miliarde de euro de la 522 de milioane de euro în primele opt luni ale anului trecut. Şi pe partea de produse petro­liere România are nevoie de importuri, mai ales de motorină.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă