Provocările ridicate de invazia Rusiei în Ucraina se află în centrul discuțiilor de joi, de la Washington, între președintele american Joe Biden și omologul francez Emmanuel Macron.
Este prima vizită oficială în SUA în mandatul Administrației Biden întreprinsă de președintele francez, care a călătorit la Washington împreună cu soția sa, Brigitte.
Întâlnirea celor doi lideri a fost anunțată pentru ora locală 10 (ora 17 în România).
Cei doi vor susține o conferință de presă la ora locală 11:45 (ora 18:45 în România).
Vizita lui Macron servește drept oportunitate pentru a evidenția o componentă esențială a abordării actualei administrații americane în politica externă, și anume întărirea alianțelor, a declarat un oficial de rang înalt al SUA, citat de CNN.
Joe Biden și Emmanuel Macron s-au întâlnit și au stabilit să facă front comun împotriva Rusiei cât mai curând
Macron a întreprins, de asemenea, o vizită la Casa Albă în timpul administrației lui Donald Trump.
Macron, la Washington: „Trebuie să redevenim frați de arme, ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina”
„Este o adevărată onoare să fiu gazda dumneavoastră în prima vizită de stat a administrației mele și să celebrez tăria și vitalitatea relației actuale dintre Franța și Statele Unite ale Americii”, a declarat Biden la ceremonia de primire de la Casa Albă, care a inclus 21 de salve de tun.
„Pe măsură ce războiul revine pe teritoriul Europei ca urmare a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și în lumina crizelor multiple cu care se confruntă națiunile noastre și societățile noastre, trebuie să devenim, din nou, frați de arme”, a spus, la rândul său, Macron, care a folosit serviciile unui translator, potrivit antena3.ro.
CNN remarcă faptul că, după criza de anul trecut, ca urmare a „eliminării” Franței, de către SUA, dintr-un contract militar cu Australia, cei doi lideri au reclădit o relație strânsă.
Franța, a arătat Biden, este cel mai vechi aliat al Statelor Unite și „un partener de neclintit”.
„Alianța dintre cele două națiuni rămâne esențială pentru apărarea noastră reciprocă”, a adăugat el, estimând că relația bilaterală va deveni mai puternică în deceniile următoare.
CNN: Discuțiile nu se vor limita la ajutorul energetic și militar pentru Ucraina
Atacurile rusești asupra civililor și infrastructurii energetice din Ucraina și răspunsul la nevoile critice ale Kievului vor ocupa, probabil, o mare parte a discuțiilor bilaterale, remarcă CNN.
Discuțiile privind asistența pentru Ucraina nu vor viza doar necesitățile de ordin energetic, ci și ajutorul militar și umanitar și sprijinul bugetar, precum și întreaga gamă de domenii în care SUA, Franța și ceilalți aliați și parteneri continuă să susțină țara atacată de Rusia, a menționat sursa citată de CNN.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!